Romania a atras 1,5 mld. euro cu obligatiuni pe cinci ani

Romania a atras 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes), iar intreaga suma subscrisa, de 3 miliarde euro, putea fi adjudecata la acest randament, a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in MFP.

"Subscrierile au fost in totalitate in intervalul de pret tintit, iar Romania ar fi putut sa atraga la acest randament 3 miliarde de euro. Spreadul obtinut este mult mai mic decat cel platit anul trecut, ceea ce arata clar imbunatatirea riscului de tara", a declarat Dragoi pentru MEDIAFAX.
El a adaugat ca pretul este doar cu 19 puncte de baza mai mare decat CDS-ul aferent Romaniei, ceea ce reprezinta o performanta foarte buna pentru statele din regiune.

Cel mai recent imprumut de pe pietele externe a avut loc in martie 2010, cand Romania a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro, scrie Mediafax.

Desi randamentul obtinut joi este mai mare, marja negociata este mai mica decat cea de anul trecut.

Pe piata interna, cea mai recenta licitatie pentru vanzarea de titluri in euro a avut loc pe 6 mai, cand Finantele au plasat obligatiuni cu scadenta la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.

Societe Generale, alaturi de Erste Bank, sunt aranjorii selectati de catre Ministerul Finantelor pentru emisiunile din programul cadru de finantare pe termen mediu.

Potrivit estimarilor BRD - Societe Generale, Ministerul Finantelor va imprumuta in acest an 7,5 miliarde lei (1,8 miliarde euro) de pe pietele externe prin program, in conditiile in care nevoia totala de finantare pentru 2011 este estimata la 86 miliarde de lei.

Pe piata locala, Finantele au vandut titluri de stat in lei de 27,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri