Inflatia anuala se va mai majora marginal doar pana in iunie 2011, dupa care se va reduce deoarece se va elimina efectul majorarii TVA, a explicat Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Rata anuala a inflatiei a urcat in mai la 8,41%, ritmul de crestere temperandu-se fata de lunile precedente.

"Noi (n.r. - banca centrala) vedem posibilitatea ca inflatia sa mai creasca marginal pana in iunie, dupa care trebuie sa scada pentru ca se elimina efectul majorarii TVA", a declarat Cristian Popa (foto), viceguvernatorul BNR.

Lucian Anghel, economistul sef al BCR, considera ca inflatia se poate majora in continuare, dar estimeaza ca datele privind inflatia din iulie 2011 vor indica o scadere de circa 2 puncte procentuale.

Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 8% in martie, iar in luna mai a ajuns la 8,41%, potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica. Preturile la bunurile de consum s-au scumpit, in medie, cu 0,21% in mai 2011 comparativ cu luna precedenta.

Preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,21%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,16%, iar serviciile s-au scumpit cel mai mult, cu 0,36%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult in mai fata de luna precedenta au fost fructele proaspete (+6,71%) si cartofii (+3,59%).

Afla care au fost principalele cresteri de preturi in luna mai: Top 5 cresteri de preturi in mai 2011


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri