Nivelul actual al cursului de schimb nu este supraevaluat, considera viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care arata ca exista cel putin patru banci de investitii in ale caror estimari cursul este cel mai apropiat de fair value (valoarea corecta) daca se ia in calcul evolutia din ultimii cinci ani, informeaza Mediafax.

"Am auzit aprecieri in legatura cu nivelul supraevaluat al leului. Nu cred ca este vorba de asa ceva. A calcula un curs de echilibru este extrm de greu. Avem cel putin patru banci de investitii in ale caror estimari Romania se afla printre 40 tari emergente, unde cursul este cel mai apropiat de fair value (valorea corecta), daca ne uitam la ultimii cinci ani de zile", a spus oficialul BNR.

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania au declarat la inceputul lunii iunie ca moneda nationala este supraevaluata, "cursul normal" fiind 4,7-4,8 lei/euro, aratand ca aprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor.

"Adevarul il da piata. Intotdeauna vom avea un curs pe care piata il va dicta. Ce vrea banca centrala este sa nu aiba o volatilitate excesiva. Nu ne referim nicio clipa la niveluri de curs sau intervale de curs. Ne referim la nevoia de a evita aceasta volatilitate. O volatilitate excesiva poate sa afecteze anticipatiile", a mai spus Popa.

Leul s-a tranzactionat in prima parte a sesiunii de marti la un nivel de apropiat de 4,17 unitati fata de euro.

De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu 2,99% in raport cu moneda europeana, de la un curs de 4,2848 lei/euro la 4,1599 lei/euro vineri.

Cea mai joasa cotatie din acest an a fost publicata la finele lunii aprilie, de 4,0735 lei/euro, cand a fost atins minimul incepand cu luna martie 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si