Retrogradarea ratingului Greciei de catre agentia de rating Standard & Poor's nu va pune presiuni semnificative asupra leului, dar posibilitatea contagiunii ramane in continuare preocupanta pentru autoritatile romane, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, potrivit Mediafax.
Potrivit oficialului BNR, situatia din Grecia, precum si a altor economii de la periferia zonei euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta Romania prin canalul increderii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.

Popa a adaugat ca decizia privind datoria Greciei trebuie sa ia in considerare o participare voluntara a creditorilor privati, iar cea mai buna solutie este cea care reface increderea si continua reformele.

"Nu vreau sa calific drept oportuna o solutie sau alta. Trebuie agreata o solutie in care creditorii privati participa voluntar", a spus Popa, intrebat daca pentru Romania ar fi mai bine ca datoriile statului elen sa fie restructurate sau sa se continue actualul program.

El a aratat ca o eventuala restructurare a datoriei Greciei este posibila doar daca economia are fundamente puternice, daca va reveni pe crestere ca urmare a ajustarilor si daca exista motive ca reformele sa continue.

La un an dupa ce a incheiat un acord de finantare externa de 110 miliarde euro cu UE si FMI, Grecia are nevoie de un nou pachet de bailout.
UE, FMI si BCE pregatesc un nou acord pentru Grecia, cu o valoare de circa 120 miliarde euro potrivit informatiilor aparute in presa internationala, care sa permita guvernului elen sa se finanteze pana la sfarsitul anului viitor, perioada in care se estimeaza ca statul nu va reusi sa se imprumute din piete.

Noul pachet de finantare externa va fi conditionat de noi masuri de austeritate, mai dure decat cele convenite anul trecut, dar si de un program amplu de privatizari, care a inceput deja prin vanzarea a 10% din actiunile OTE catre Deutsche Telekom.

Grecia avea la finalul anului trecut, o datorie publica de aproape 330 miliarde euro, reprezentand peste 142% din PIB, iar deficitul bugetar a fost in 2010 de 10,5% din PIB, fata de 15,4% din PIB in 2009.

O forma de restructurare a datoriilor Greciei pare tot mai agreata de Germania si unele banci europene, in timp ce BCE continua sa se opuna unei astfel de solutii si sustine continuarea masurilor actuale convenite cu guvernul de la Atena, pentru a nu risca afectarea increderii in moneda euro prin operatiuni care ar putea fi interpretate ca intrarea unui stat membru in default (incapacitate de plata).

De altfel, marile agentii de rating au indicat deja ca restructurarea datoriilor Greciei va fi interpretata ca un default.

S&P a taiat luni ratingul Greciei la "CCC", cel mai slab calificativ de evaluare financiara acordat unei tari, cu numai patru trepte deasupra default-ului. Agentia a avertizat ca, in cazul restructurarii datoriilor, ratingul va fi coborat la "default selectiv", iar ratingul acordat obligatiunilor elene va fi redus la "D", adica default.

In plus, S&P a anuntat ca urmeaza sa reduca ratingurile a patru banci grecesti, respectiv National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank, toate acestea avand subsidiare si in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri