Criza din Grecia va afecta cu siguranta Romania si Bulgaria, iar consecintele au inceput deja sa se faca simtite, primul efect fiind reducerea creditarii de catre subsidiarele bancilor elene, potrivit unui raport al bancii japoneze Nomura analizat si redat partial pe un blog Financial Times (FT).
In primul rand, banca japoneza si jurnalistii FT subliniaza cum clauzele Initiativei de la Viena, acordul incheiat in 2009 care obliga bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania sa-si sustina subsidiarele si sa nu retraga capital, s-au inversat in cazul grupurilor financiare elene, anunta Mediafax.

"In prezent, subsidiarele romanesti finanteaza deja de ceva timp bancile-mama din Grecia", potrivit analizei Nomura.

Tendinta este favorizata de lichiditatea relativ buna din Romania si se manifesta in mai mica masura si in Bulgaria.

Din luna aprilie a anului trecut, costurile de finantare ale bancilor elene pe piata autohtona au fost mai mari decat in Romania, continua analistii bancii japoneze.

Volumul mare de imprumuturi acordate de subsidiarele romanesti bancilor-mama din Grecia a fost unul dintre motivele pozitiei relativ solide a leului din ultima perioada, reducand in acelasi timp din lichiditatea de pe piata romaneasca, se spune in raport.

"Mai exact, BNR a folosit aceste iesiri ca metoda de consolidare a monedei printr-un control relaxat al politicii valutare", noteaza Nomura.

Astfel, fluxul de capital indicat de Initiativa de la Viena curge in directia opusa, in timp ce, la nivel oficial, se presupune ca bancile elene sunt inca angajate sa-si mentina expunerea pe Europa de Est.

O noua Initiativa de la Viena, despre care se vorbeste deja in Europa, ar obliga bancile elene sa-si mentina angajamentele fata de subsidiarele din Europa emergenta chiar si in cazul unei crize severe pe piata autohtona. O asemenea decizie ar fi greu de impus, plasand noi poveri pe un sistem bancar elen deja "foarte stresat".

Nomura face mai multe scenarii posibile in ceea ce priveste consecintele crizei din Grecia pentru Romania si Bulgaria, care cel mai probabil se vor confunda. Raportul apare chiar in ziua in care Grecia este paralizata de greva generala: mii de persoane protesteaza violent in Atena. Mai mult, agentia de evaluare S&P a retogradat patru banci elene prezente in Romania in categoria "extrem de speculativ".

Cel mai putin negativ scenariu ar fi, potrivit Nomura, reducerea severa a creditarii acordate de subsidiarele din Romania si Bulgaria ale bancilor elene, ca urmare a cerintelor tot mai mari de finantare din partea bancilor-mama. Acest scenariu "este anti-crestere" pentru cele doua tari si a inceput deja sa se dezvolte, sustine banca japoneza.

In continuare, bancile elene ar putea fi nevoite sa se consolideze, probabil intr-o combinatie de tipul "banca buna/banca rea", pentru a grupa activele neperformante intr-un holding special. O astfel de consolidare ar cauza vanzari de active in Bulgaria si Romania.

"Cu un interes cel mai probabil limitat din afara granitelor, ar fi nevoie de banii guvernului sau ai investitorilor locali, ceea ce ar reprezenta iesire neta de capital. Daca o vanzare nu ar fi posibila, cea mai probabila urmare ar fi retragerea", apreciaza analistii.

Astfel, se ajunge la urmatorul scenariu, calificat drept "o urmare foarte proasta", in care bancile elene ar fi nevoite sa retraga capital de la subsidiare pentru a-si consolida situatia financiara.

Iata unul din documentele publicate de Financial Times:



"Iesirea de capital cauzeaza probleme pentru balanta de plati, necesitand utilizarea rezervelor sau, in cazul Romaniei, accesarea fondurilor din acordul stand-by de precautie".

Bancile elene ar putea opta pentru o alta solutie, respectiv retragerea sprijinului pentru subsidiare si intrarea acestora in default (incapacitate de plata), caz in care BERD si guvernele din Romania si Bulgaria ar fi nevoite sa intervina si sa nationalizeze companiile sau sa le consolideze in Romania pentru a absorbi operatiunile.

Cel mai pesimist scenariu anticipat de Nomura este intrarea in default a bancilor elene, care ar retrage sprijinul si capitalul de la subsidiarele locale si ar declansa o lichidare de urgenta a activelor din Europa de Est. Chiar si in cazul nationalizarii bancilor elene pentru evitarea falimentului, guvernul de la Atena nu va fi interesat sa sprijine subsidiarele din Romania si Bulgaria.

Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In piata mai activeaza trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole).

INTREBARE CHEIE: Vor rezista bancile din regiune?


Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca retrogradarea ratingului Greciei de catre Standard & Poor's (la nivelul CCC, cel mai slab calificativ de credit acordat de S&P unei tari) nu va pune presiuni semnificative asupra leului, dar posibilitatea contagiunii ramane in continuare preocupanta pentru autoritatile romane.

Potrivit oficialului BNR, situatia din Grecia, precum si a altor economii de la periferia zonei euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta Romania prin canalul increderii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.

Vineri, Popa afirma ca bancile cu capital elen au o situatie solida si colateral suficient pentru a face fata unei crize mai profunde in Grecia, ceea ce le face atractive pentru investitori, dar momentan nu sunt semnale ca bancile mama vor sa renunte la Romania.

Oficialul BNR a adaugat ca nu s-au observat retrageri de fonduri de catre bancile mama din Grecia si a precizat ca deprecierea leului din sedintele anterioare a fost una mai curand regionala.

Directorul general al Raiffeisen Bank International, Herbert Stepic, a declarat joi ca bancile din sud-estul Europei ar putea rezista cu usurinta socului provocat de un eventual default al Greciei care ar prabusi sistemul bancar elen, scenariu consdeirat putin probabil de oficial.

Cel mai mare risc din regiune ramane, in opinia sefului Raiffeisen, posibilitatea ca increderea investitorilor sa fie deteriorata de criza datoriilor de stat din zona euro.

Peter Sanfey, lead economist la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a declarat recent ca economia Romaniei nu se va intoarce in recesiune, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia, iar bancile elene vor continua sa sprijine subsidiarele.

Agentia de rating Moody's considera ca bancile grecesti nu vor retrage linii de finantare semnificative de la subsidiarele din Romania in viitorul apropiat, insa daca vor avea nevoie de capital in cazul unei crize suverane ar putea lua in considerare vanzarea subsidiarelor locale.

Miliardarul Ion Tiriac avertizeaza: Grecia poate da peste cap toata Europa


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri