Patru banci elene prezente in Romania, RETROGRADATE: 'extrem de speculativ'

Agentia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank (EFG), Alpha Bank si Piraeus Bank, cu activitati in Romania, cu trei trepte, la "CCC", categoria "extrem de speculativ", dupa o decizie similara privind Grecia.

Ratingurile pentru credite pe termen lung au fost coborate de la "B" (categoria "speculativ ridicat") la "CCC", cu perspectiva negativa, potrivit unui comunicat al S&P. Aceasta perspectiva reflecta posibilitatea ca bancile sa fie retrogradate din nou, daca agentia considera ca este probabila intrarea institutiilor financiare respective, conform criteriilor S&P, in incapacitate de plata (default), informeaza Mediafax.

Calificativul "CCC" este chiar deasupra categoriei de default cu perspective reduse de recuperare ("CCC-" pana la "C") si cu patru trepte deasupra ratingului "D", ultimul de pe scara de evaluare a S&P, atribuit in situatii de incapacitate de plata.

Agentia considera ca situatia financiara a celor patru banci este expusa unor riscuri semnificativ crescute din cauza deteriorarii bonitatii Greciei si a perceptiei privind o posibila restructurare a datoriei statului.

S&P a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume, agentia reiterand avertismentul ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca incapacitate de plata.

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata.

EFG si NBG sunt prezente in Romania prin intermediul Bancpost, respectiv Banca Romaneasca, iar Alpha Bank si Piraeus Bank activeaza pe piata locala sub brand propriu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri