Moneda nationala si-a accentuat deprecierea fata de euro, iar spre finalul sesiunii cursul a urcat pana la un maxim de 4,25 lei/euro, pe fondul aversiunii crescute la risc a jucatorilor straini, insa dupa acest nivel corectia s-a mai temperat, iar dealerii suspecteaza interventia indirecta a BNR, informeaza Mediafax.
In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,2310 - 4,2340 lei, cu aproape sase bani mai sus fata de nivelul de miercuri seara, cand schimburile se perfectau la 4,1740 - 4,1750 lei/euro.

Bancile afisau cotatii in crestere inca de la deschidere, de 4,1850 - 4,1870 lei/euro, iar in prima parte a zilei nu au depasit 4,2150 lei/euro.
"Jucatorii se asteptau ca BNR sa intervina in cazul in care cotatiile depaseau 4,2 lei/euro, dar lipsa de reactie a bancii centrale a dus la inchiderea de pozitii in cascada de catre multi straini, dar si de catre locali. Maximul zilei a fost de 4,2470 - 4,25 lei/euro, iar dupa acest nivel doua banci locale au inceput sa vanda semnificativ euro, ceea ce a mai temperat avansul cursului. Volumele transferate au fost peste media ultimelor sedinte", a spus dealerul unei banci.

Dealerii spun ca pierderile inregistrate de leu sunt mai mari decat cele ale monedelor regionale, iar acest lucru sugereaza ca participantii la piata percep un risc mai ridicat in Romania decat in celelalte tari vecine.

"Leul este cel mai expus din regiune in fata problemelor din Grecia, intrucat bancile grecesti detin circa 17% din activele bancare din Romania, in timp ce in regiune nu au aproape deloc", a mai spus un dealer.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a declarat joi ca Banca Nationala a Romaniei a luat masuri preventive, de monitorizare atenta a subsidiarelor bancilor elene, care raporteaza saptamanal situatiile financiare.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca bancile elene sunt bine capitalizate in prezent, cu o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.

Valutele din regiune au consemnat de asemenea pierderi de pana la 1% in a doua parte a sedintei, din cauza intensificarii temerilor privind inrautatirea crizei din Grecia si efectul de contagiune catre alte tari de la periferia zonei euro. La ora transmiterii stirii acestea afisau scaderi cuprinse in intervalul 0,6 - 0,8%.

Cursul de referinta anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru francul elvetian, de 3,5050 lei/franc,a atins maximul istoric. Raportul leu/franc este cu 6,86 bani peste referinta de miercuri, de 3,4364 unitati, si a depasit recordul istoric inregistrat din 30 decembrie, de 3,4450 unitati.

Euro s-a depreciat accentuat, joi, pe piete internationale in fata dolarului si a francului elvetian, iar dealerii spun ca jucatorii straini prefera francul atunci cand exista incertitudine pe piete.

Paritatea oficiala pentru euro a crescut la 4,2088 lei/euro, cel mai inalt nivel de la inceputul lunii martie. Cursul anuntat joi pentru euro este cu 3,32 bani mai mare fata de nivelul precedent, de 4,1756 lei/euro, si a atins maximul din 4 martie.

Leul a continuat sa se deprecieze si fata de moneda americana, iar paritatea se plaseaza cu 6,52 bani mai sus, la 2,9820 lei/dolar, de la 2,9168 lei/dolar miercuri. Referinta pentru dolar nu a mai fost atat de ridicata din 16 martie, cand BNR a anuntat un curs de 3,0019 lei/dolar.
Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au urcat usor, de la 2,69 - 3,19% la 2,73 - 3,23%, iar randamentele pentru sumele plasate la o saptamana se situau la 3,16 - 3,66%, de la 3,05 - 3,55% miercuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri