Potentialul de creditare pe zona de retail este minim, daca se ia in considerare nivelul actual al veniturilor populatiei, si va ramane scazut in urmatorii 2-3 ani, iar revenirea se va face doar in linie cu dezvoltarea economiei, considera Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
"Nivelul dobanzilor este la un nivel minim istoric la lei si la valuta. Insa cererea de credite ramane scazuta. Exista 200.000 de interogari pe luna fata de circa un milion inainte de criza. (...) Volumele de credite noi acopera practic doar ce ajunge la maturitate", a spus Dumitru (foto), la un seminar de profil.

Economistul a explicat ca serviciul datoriei ca procent din PIB este destul de ridicat in Romania, astfel ca, la nivelul veniturilor din prezent, potentialul de creditare este limitat.

"Perioada banilor usori s-a terminat. Atunci i?i luai un credit si toata economia crestea. In momentul de fata, ca sa faci afaceri iti trebuie si stiinta", a aratat Dumitru.

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante este destul de mare in Romania (aproape 13%) comparativ cu alte state, insa gradul de acoperire este suficient, dat fiind nivelul ridicat al ratei solvabilitatii bancilor.

"Toata lumea se gandeste cum poate evolua creditarea in actualul context economic, care nu este promitator. Contextul economic este unul de recuperare inceata, destul de fragila", a mai spus Dumitru.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri