"Nivelul dobanzilor este la un nivel minim istoric la lei si la valuta. Insa cererea de credite ramane scazuta. Exista 200.000 de interogari pe luna fata de circa un milion inainte de criza. (...) Volumele de credite noi acopera practic doar ce ajunge la maturitate", a spus Dumitru (foto), la un seminar de profil.

Economistul a explicat ca serviciul datoriei ca procent din PIB este destul de ridicat in Romania, astfel ca, la nivelul veniturilor din prezent, potentialul de creditare este limitat.

"Perioada banilor usori s-a terminat. Atunci i?i luai un credit si toata economia crestea. In momentul de fata, ca sa faci afaceri iti trebuie si stiinta", a aratat Dumitru.

Citeste si:

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante este destul de mare in Romania (aproape 13%) comparativ cu alte state, insa gradul de acoperire este suficient, dat fiind nivelul ridicat al ratei solvabilitatii bancilor.

"Toata lumea se gandeste cum poate evolua creditarea in actualul context economic, care nu este promitator. Contextul economic este unul de recuperare inceata, destul de fragila", a mai spus Dumitru.