National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca din Grecia, prezenta in Romania, ar putea grupa operatiunile din Europa de Sud-Est intr-o singura entitate, pentru flexibilitate, economii de costuri si acces autonom la pietele de capital, a declarat directorul general, Apostolos Tamvakakis, citat de Mediafax.
Banca intentioneaza totodata sa vanda o participatie de 20% la Finansbank, divizia sa din Turcia, imediat ce conditiile de piata vor permite acest lucru, transmite Reuters.

Finansbank a contribuit in primul trimestru la o crestere de 39% a profitului NBG, in pofida recesiunii profunde din Grecia, iar vanzarea unei participatii minoritare ar permite bancii elene sa isi imbunatateasca rata de adecvare a capitalului la peste 13%.

Afectate de criza datoriilor suverane, bancile grecesti se confrunta cu probleme pe mai multe fronturi, si anume scaderea bazei de depozite, lipsa accesului la finantare pe piata interbancara, cresterea imprumuturilor neperformante si pierderi generate de detinerile de obligatiuni guvernamentale.

"Intentionam sa vindem o participatie de 20% la Finansbank de indata ce conditiile din piata vor permite", a afirmat Tamvakakis la adunarea anuala a actionarilor.

El a adaugat ca NBG nu se grabeste sa faca acest lucru, intrucat raportul Tier 1, intre capital si activele ponderate in functie de riscuri, este in prezent de 12%.

In afara de Finansbank, conducerea analizeaza si alte masuri, care ar putea sa imbunatateasca rata de adecvare a capitalului cu alte 1,2-1,5 puncte procentuale.

Una dintre optiuni este gruparea operatiunilor NBG din sud-estul Europei sub o singura umbrela, pentru a obtine o flexibilitate mai mare, economii si acces autonom la pietele de capital, a explicat seful bancii.

NBG mai este prezenta in Bulgaria, Serbia si Cipru.

Tamvakakis a spus actionarilor ca imprumuturile neperformante, care au atins 8,5% din portofoliul de credite la sfarsitul lui 2010, vor atinge nivelul maxim in acest an, dar banca a avut capacitatea sa le absoarba datorita profitului.

"Profitul inainte de provizioane le acopera de 1,5 ori, astfel incat putem absorbi o crestere de 50% a acestora fara sa fie nevoie sa recurgem la rezervele de capital", a aratat el.

In privinta depozitelor, NBG are o situatie mai buna decat cea la nivelul sectorului bancar elen, cu o scadere de 2,1% in primele patru luni, comparativ cu declinul pietei, de 3,8%.

Scaderea bazei depozitelor a contribuit la problemele bancilor elene, care au devenit dependente de finantarea de la BCE pentru asigurarea necesarului de lichiditati.

Tamvakakis a mai spus ca NBG detine obligatiuni guvernamentale elene de 13,2 miliarde de euro si titluri de Trezorerie de 1,6 miliarde de euro.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%.

Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri