Referitor la asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea respondentilor la sondaj anticipeaza mentinerea la 6,25%. Estimarile pentru finalul anului variaza intre 6% si 6,5% fata de intervalul 5,5% si 6,75% in estimarile din mai, scrie Mediafax.

Totodata, membrii care au raspuns la sondaj se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 5,75% la finele anului de 2012 (estimarile variaza intre 4,5% si 7%). Aceeasi asteptare de reducere a ratei de politica monetara pe parcursul anului 2012 exista si in sondajele anterioare.

Nivelul rezervelor minime obligatorii s-ar putea situa la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in valuta (nicio modificare), estimare care apartine tuturor participantilor la sondaj.

Majoritatea respondentilor cred ca nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va ramane la 20% pana la finele anului 2011 si va scadea la 15% pe parcursul anului 2012.

In cazul pasivelor in lei nu se asteapta nicio modificare pana la sfarsitul anului 2011, insa este previzionata scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale insititutiilor de credit la 10% pe parcursul anului 2012.

Citeste si:

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

La inceputul lunii mai, BNR a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Totodata, BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.

Noua prognoza de inflatie pentru acest an arata ca tinta de inflatie va fi ratata pentru al cincilea an consecutiv.