Creditul in valuta creste din nou. Cel in lei ramane anemic

Creditul privat acordat de bancile din Romania s-a majorat usor in luna mai 2011, avansul in termeni reali fiind de 1,3% fata de luna precedenta, pana la nivelul de 207,6 miliarde de lei (aproape 50 miliarde de euro).

Avansul soldului creditului privat a fost sustinut in luna mai de creditarea in valuta, in timp ce creditarea in lei a continuat sa fie anemica.

Astfel, creditul in lei s-a majorat cu doar 0,1% in termeni reali in mai 2011 comparativ cu luna precedenta, in timp ce creditul in valuta exprimat in euro a crescut cu 1,1%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Soldul creditului acordat sectorului privat a inregistrat in mai 2011 o crestere de 2,2% in termeni nominali fata de perioada similara din 2010, insa in termeni reali se observa o reducere de 5,7% (dupa ce creditul in lei s-a comprimat cu 7,4% in termeni reali in ultimul an, iar creditul in valuta exprimat in euro s-a majorat cu 4,9%).

Creditul guvernamental a crescut in mai 2011 cu 5,2% comparativ cu luna precedenta, pana la 64,8 miliarde de lei (circa 15 miliarde de euro). Fata de acum un an, creditul guvernamental s-a majorat cu 22% in termeni nominali si cu 12,5% in termeni reali.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri