Actiunile emise de cele cinci SIF-uri au luat un avant important inca din primele doua saptamani ale acestui an. Motivul pare a fi semnarea, la sfarsitul anului trecut, a contractului de privatizare a BCR, unde SIF-urile detin impreuna 30% din actiuni. In acest caz, specialistii mizeaza pe continuarea tendintei de crestere
a cotatiilor SIF.

Titlurile SIF au inceput anul 2006 in forta, in doar o saptamana indicele BET-FI, care releva variatia medie a sectorului, majorandu-se cu 9,43%. Tendinta de crestere a continuat si in saptamana urmatoare, dar ritmul s-a mai domolit (+1,65%), pentru ca, dupa data de 19 ianuarie, sa asistam la corectii de 6-7% in cazul preturilor celor cinci actiuni SIF. In plus, lichiditatea actiunilor SIF a crescut in acest an, pachetele tranzactionate in medie reprezentand intre 0,14% din capitalul social al SIF Muntenia si 0,72% din cel al SIF Transilvania (SIF 3). In plus, cea mai mare lichiditate a fost inregistrata de SIF 3, pachetele transferate in acest an reprezentand 11,5% din capitalul social.

The January effect

Cristian Tudorescu, analist financiar la Vanguard, a explicat ca primele doua saptamani din acest an au adus un plus de aproape 15% la cotatiile actiunilor SIF. Aceasta crestere insa nu a fost spectaculoasa daca luam in considerare aprecierile de pret ale acestor titluri de la sfarsitul anului trecut, incepand cu momentul derularii etapei finale de privatizare a BCR. Corectiile care au debutat cu 17 ianuarie au diminuat randamentul la 6-7%, fapt ce demonstreaza ca piata a asimilat deja cresterea de valoare a activului SIF-urilor odata cu privatizarea bancii. Ar fi justificabil ca, la un moment dat, cotatiile sa se stabilizeze peste pragul de 3 RON, cu exceptia SIF 4, care a demonstrat performante mai slabe. Insa momentul in care se va trece de acest prag depinde de situatia generala a pietei.

Si reprezentantii KTD Invest pun interesul sustinut pentru cele cinci SIF-uri tot pe baza detaliilor aparute in legatura cu privatizarea BCR. Pe langa aceste explicatii, Andrei Anghel, analist financiar la Confident Invest, a precizat ca, in general, luna ianuarie este o perioada buna pentru burse (the January effect), explicatia fiind marcarea profiturilor in luna decembrie din partea unui numar mai mare de fonduri de investitii, fie din motive legate de impozitare, fie pentru cosmetizarea raportarilor anuale, urmand ca ele sa-si redeschida pozitiile la inceputul anului.

Perspective

Imediat dupa semnarea contractului de privatizare al BCR si publicarea pretului pentru pachetul cumparat de Erste Bank, analistii au realizat o reevaluare a portofoliilor SIF-urilor, pentru reliefarea potentialului de crestere a celor cinci actiuni. Iulian Panait estimeaza o tendinta de consolidare in jurul maximelor istorice din acest an pe termen scurt. Desigur ca pe termen mai indepartat (cateva luni, poate pana la inceputul toamnei) anticipeaza o evolutie favorabila a preturilor actiunilor SIF, tinte asteptate de pret fiind greu de anticipat acum.

O analiza realizata de Vanguard estimeaza un potential de crestere al celor cinci actiuni SIF pe termen de trei-sase luni. Analistii au pornit de la pretul la care a fost vandut pachetul majoritar catre Erste Bank, caruia i-au aplicat un discount de 30% pentru ca exista incertitudini legate de momentul listarii BCR la Bursa si privind politica de dividend a bancii. Pornind de la aceste date, analistii de la Vanguard au recalculat valoarea activului net unitar al SIF-urilor, preturile putand creste pe viitor cu 7% (pentru SIF Muntenia) si 32,6% (pentru SIF Transilvania).
Un raport de analiza al Ieba Trust recalculeaza valorile activelor nete unitare pentru cele cinci SIF-uri pe baza corectarii activelor dupa procedura depozitarului, conform regulamentului 15 al CNVM. Potentialul de crestere pentru SIF-uri rezultat din calculele Ieba Trust este mai mare. Fata de preturile maxime atinse de actiunile SIF in acest an, valorile activelor nete unitare calculate de Ieba Trust permit o crestere intre 30,75% (pentru SIF Muntenia) si 43,73% (pentru SIF Transilvania).

Analistul Confident Invest sustine insa ca mai important de estimat este pragul pana la care s-ar putea deprecia actiunile SIF in acest an. Cert este ca nu toate prevederile contractuale sunt menite sa favorizeze SIF-urile, iar un investitor, inainte de a lua o decizie, trebuie sa-si lamureasca macar atat: Investesc pentru a primi dividende de la un SIF sau pentru ca acel SIF macar detine 6% din BCR, 4% din TLV si 5% din BRD?, a explicat Anghel.

Profituri in 2005

SIF Oltenia a obtinut cel mai ridicat profit in 2005, in comparatie cu restul Societatilor de Investitii Financiare. Astfel, rezultatul brut al SIF 5 s-a ridicat la 57,7 milioane RON, urmat de cel realizat de SIF Muntenia (56,7 milioane RON) si SIF Banat Crisana (50,4 milioane RON). Profitul SIF Oltenia a inregistrat o crestere cu peste 10% fata de luna noiembrie, ca urmare a tranzactiilor realizate de societate cu titlurile Petrom.

Si din punctul de vedere al valorii activului net unitar, SIF Oltenia este in top, cu 2,24 RON, urmat de SIF Transilvania (1,92 RON) si SIF Banat Crisana (1,78 RON). La polul opus, cea mai mica valoare unitara a activului net o are SIF Muntenia (1,08 RON). Cresterea valorii activului net al SIF Oltenia se datoreaza, in principal, aprecierii cotatiilor titlurilor tranzactionate la Bursa in ultimele luni ale anului trecut. De altfel, SIF Oltenia exceleaza la capitolul detinerilor de actiuni listate, cu o valoare de 1,26 miliarde RON, din care 97% reprezinta imobilizari financiare pe termen scurt (plasamente fara caracter speculativ). Cu cele mai mici detineri de actiuni figura SIF Moldova.

Previziuni pentru aceasta saptamana

Iulian Panait considera ca nu este deloc exclus sa vedem noi maxime istorice la SIF-uri, dar nu crede ca acestea vor depasi cu mult varfurile atinse saptamanile trecute. Noi mizam pe o tendinta de consolidare, mai ales ca rezultatele financiare preliminate care vor aparea in perioada aceasta sunt deja anticipate de toata lumea pentru ca SIF-urile au oricum raportari lunare ale situatiilor financiare, a explicat Panait.

Cristian Tudorescu, analist financiar la Vanguard, a precizat ca publicarea contractului de privatizare a BCR, fara anexe, nu a adus surprize negative referitoare la situatia SIF-urilor aflate in postura de actionari minoritari ai bancii, asa incat temerile care aparusera acum cateva zile pe acest subiect sunt nejustificate la acest moment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri