Banca Nationala a Romaniei a lansat astazi sistemul Target2 Romania, primul sistem de plati in euro de pe plan local, acesta avand 23 de participanti. Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, este de parere ca acesta este "un pas in directia adoptarii euro".

Tartget2 Romania reprezinta componenta nationala a sistemului de plati in euro Target2 (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system). Sistemul Target2 a devenit operational in noiembrie 2007 si este furnizat de Eurosistem (Banca Centrala Europeana si bancile centrale nationale ale statelor care au adoptat moneda euro), sub responsabilitatea consiliului guvernatorilor al BCE.

Platforma tehnica a sistemului este operata, in numele Eurosistemului, de trei banci centrale nationale, respectiv Banca d’Italia, Banque de France si Deutsche Bundesbank.

Oficialii BNR sustin ca Introducerea Target2 Romania reprezinta un pas inainte spre integrarea europeana si spre adoptarea euro, prin implementarea unor sisteme de plati eficiente si adaptate standardelor europene.

BNR este cea de-a 24-a banca centrala nationala care se conecteaza la sistemul Target2, din cele 28 banci centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale (inclusiv Banca Centrală Europeana).

Sistemul Target2 Romania are 23 de participanti, mai exact BNR si alte 22 de banci comerciale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce spune Isarescu despre deficit si majorarea pensiilor?
Setari Cookie-uri