Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID) a reinnoit contractul de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care va intra in vigoare incepand cu 15 iulie 2011, suplimentand in acelasi timp programul de reasigurare cu 100 de milioane de euro.

PAID a emis, pana la data de 4 iulie 2011, peste 600.000 de polite obligatorii de asigurare a locuintelor (PAD).

Programul de reasigurare este de tip “excedent de dauna” si are o capacitate de 300 milioane de euro, ce a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare.

Astfel, nivelul de acoperire prin reasigurare este mai mare fata de capacitatea contractului anterior, de 200 milioane de euro, suplimentarea fiind necesara avand in vedere cresterea portofoliului de polite emise de PAID, se arata in comunicatul companiei.

Retinerea PAID, potrivit contractului de reasigurare, este de 250.000 de euro pentru un eveniment.

In cazul producerii unui eveniment, daca retinerea PAID va fi depasita, despagubirile se vor plati dupa primirea sumelor corespunzatoare din reasigurare. Astfel, PAID nu va fi nevoit sa avanseze fonduri din resurse proprii.

Pentru a se asigura diversitatea si bonitatea companiilor de reasigurare, s-a impus un nivel un de rating de minimum A-, furnizat de catre agentiile Standard&Poor's si AM Best. Liderul programului de reasigurare pentru anul 2011/2012 este Sirius Re, companie recunoscuta pe plan international pentru reasigurarea riscurilor de catastrofe naturale.

In perioada 15 iulie 2010-30 iunie 2011, PAID a primit 45 de solicitari de despagubire, din care 16 dosare au fost solutionate si achitate, iar pentru celelalte s-au constituit rezerve de dauna si sunt in curs de solutionare. Valoarea daunelor achitate de PAID s-a ridicat la peste 80.000 lei, iar rezervele de dauna, constituite pentru toate cele 45 de dosare, au depasit 300.000 de lei.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie pentru locuinte (PAD), potrivit legislatiei in vigoare, sunt cei 13 actionari ai Pool-ului: ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - PAD - acopera daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale - inundatii, cutremur, alunecari de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.

PAD trebuie sa cuprinda denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante; numele beneficiarului asigurarii; tipul locuintei si adresa acesteia; suma asigurata obligatoriu; prima obligatorie si termenele de plata a acesteia; perioada de valabilitate a contractului de asigurare; numarul si titlul actului normativ in temeiul caruia s-a emis PAD. Pe fiecare polita PAD exista mentiunea ca reprezinta “Asigurarea obligatorie a locuintei in baza Legii 260/2008” si este inscriptionata cu sigla PAID.

PAD este emisa in sistem electronic numai de catre cei 13 actionari ai PAID.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Setari Cookie-uri