Grupul ungar OTP este interesat sa cumpere pachetul majoritar de actiuni la Volksbank International, divizia din Europa de Est a grupului austriac Volksbank, pentru care ar putea intra in competitie cu Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, potrivit Kommersant, citat de cotidianul Portfolio.

Pana in prezent, singurul ofertant a fost Sberbank, noteaza cotidianul rus Kommersant, citat de Mediafax.

Sberbank negociaza de mai mult timp achizitia Volksbank International, controlata de grupul austriac Volksbank, cu o participatie de 51%, in timp ce Bank Populaire Caisse d,Epargne (Franta) si DZ/WGZ Bank (Germania) au pachete de actiuni de 24,5%.

Atat OTP Bank cat si Volksbank International au operatiuni pe piata din Romania.

Potrivit relatarilor din presa, Sberbank ofera circa 700 de milioane de euro pentru Volksbank International, fara divizia din Romania, insa pretul ar putea sa creasca daca intra in competitie si OTP.

Strategia OTP vizeaza extinderea in mai multe state din regiune, in special in Romania.

Grupul a negociat preluarea RBS Bank Romania, dar a anuntat miercuri ca tranzactia nu sva fi concretizata, deoarece pretul cerut de catre intitutia de credit britanica este prea mare.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Reuters, Sberbank este aproape de un acord privind achizitia Volksbank International pentru 500-700 de milioane de euro, iar tranzactia exclude operatiunile din Romania. Sberbank si Volksbank si-au redus divergentele privind pretul Volksbank International si ar putea ajunge la o intelegere inainte de jumatatea lunii iulie, au spus sursele in urma cu cateva zile.

Grupul austriac a scos la vanzare Volksbank International si divizia de leasing in decembrie, parte a unui proces de restructurare. Directorul Sberbank, German Gref, a mers in iunie la Viena pentru a prezenta o oferta de preluare a diviziei bancare din Europa de Est.

Volksbank, care a revenit pe profit in 2010, odata cu scaderea provizioanelor la mai putin de jumatate, este in proces de a restitui capital de un miliard de euro primit de la statul austriac in timpul crizei financiare. Bancile regionale care controleaza grupul au convenit sa contribuie cu 300 de milioane de euro pentru plata unei transe scadente in acest an. Volksbank a anuntat ca vanzarea de active ii va permite plata unor transe de 300 de milioane de euro in 2014 si de 400 de milioane de euro in 2018.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BT si BRD au ajuns cu 50% mai ieftine decat bancile din regiune