Statul va continua sa se imprumute semnificativ de la banci, dupa ce in prima jumatate din 2011 a luat 30 miliarde de lei (peste 7 mld. euro) de la bancheri. Insa, mai grav este ca Ministerul Finantelor continua sa se imprumute pe termen scurt, adica sa rostogoleasca datoriile acumulate in trecut, cand notiunea de restructurare inca nu se afla in discursul guvernantilor.
Ministerul Finantelor a emis titluri de stat in lei in valoare de circa 30 miliarde de lei in prima jumatate din 2011, iar estimarile arata ca va imprumuta de la banci inca pe atat pana la finalul acestui an. Astfel, bilantul de la finalul lui 2011 ne va arata, cel mai probabil, ca statul a imprumutat 60 miliarde de lei de la bancheri, adica este 14 miliarde de euro (la un curs mediu de 4,15 lei/euro).

Autoritatile romane se imprumuta din ce in ce mai mult, iar povara datoriei nu este tocmai usoara, mai ales ca majoritatea imprumuturilor sunt pe termen scurt.

„Chiar daca Ministerul Finantelor nu a emis mai multe titluri de stat pe termen lung decat pe termen scurt, a reusit totusi sa emita mai multe obligatiuni decat in trecut. Practic, prin aceasta s-a reusit marirea maturitatii medii, ceea ce este o evolutie pozitiva. Este de asteptat ca evolutia sa continue, insa in continuare se va emite un volum mai mare in titluri de stat pe termen scurt (sub 1 an) fata de titluri de stat pe termen lung”, considera Nicolaie Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

El este de parere ce Ministerul Finanterlor a aratat mai multa flexibilitate in 2011 fata de 2010.

„Practic, schimbarea in comportamentul MF a avut loc catre finalul anului 2010, cand a inceput sa plateasca randamente in crestere, dupa ce refuzase acest lucru circa 6 luni”, sustine Chidesciuc.

Finantele refuzau la finalul lui 2010 sa plateasca randamente mai mari de 7% la lei, insa dupa mai multe licitatii esuate din cauza ca bancherii nu doreau sa isi plaseze resursele la randamente atat de scazute, MF a inceput sa plateasca mai mult. In prezent, randamentul mediu de adjudecare la obligatiunile in lei este situat intre 7,18% si 7,47%, in functie de maturitatea titlurilor.

Economistul Lucian Isar (foto stanga) subliniaza ca motivul pentru care unele licitatii de titluri de stat au esuat, sumele adjudecate de la banci fiind egale cu zero, este legat de faptul ca, de cele mai multe ori, Ministerul Finantelor a incercat sa impuna bancherilor un anumit pret pentru sumele imprumutate.

Cati bani a imprumutat Ministerul Finantelor in anii 2005 – 2010?

Finantele imprumutau, in 2005, doar 875 milioane de lei de la banci, iar in 2006 nici nu au existat emisiuni de titluri de stat pe piata interna deoarece bugetul se afla pe excedent. Statul a vandut titluri de stat in valoare de 4,32 miliarde lei in 2007 si de inca 3,59 miliarde lei in 2008, doi ani in care economia s-a aflat in plin avant economic, iar cresterea PIB era de peste 7%.

Contractia economica a inceput in Romania la finalul anului 2008, iar recesiunea s-a instalat confortabil in 2009 si 2010. Declinul economic s-a simtit imediat dupa ce au inceput restructurarile, salariile au fost taiate, iar consumul s-a prabusit.

Tot atunci au sporit semnificativ si emisiunile de titluri de stat ale Finantelor. Astfel, in 2009 s-au emis titluri in moneda nationala in valoare de 23,68 miliarde de lei, iar autoritatile au facut si emisiuni de titluri in euro pe piata interna, in suma de 2,66 miliarde de euro.

Imprumuturile s-au dublat in 2010 fata de 2009, dupa ce MF a emis titluri de peste 41 miliarde de lei si a continuat sa lanseze si emisiuni de titluri in euro pe piata interna. Suma totala atrasa din emisiunile realizate in prima jumatate a lui 2011 este de peste 30 miliarde lei, adica 73% din cat s-a imprumutat in 2010.

Cum se imprumuta Ministerul Finantelor? Mai mult pe termen scurt

Isar considera ca lungirea profilului maturitatilor ar trebui sa fie principala preocupare a Ministerului Finantelor, atat pentru emisiunile de titluri in lei, cat si pentru cele in valuta. Jumatate din emisiunile de titluri de stat din 2011 au fost pe scandete de pana la un an (6 sau 12 luni) si doar in cazul a doua licitatii au fost emise titluri pe 10 ani.

„Eu nu percep progrese in directia asta. Acumularea de maturitati cu scadenta in viitorul apropiat poate crea probleme pe fondul tensiunilor legate de datoriile statelor, inclusiv pentru tarile ce au depasit categoria junk”, afirma Lucian Isar. Insa, randamentul cerut de investitori pentru titluri de stat pe termen lung este mai mare decat cel pentru titlurile pe termen scurt, iar statul se arata reticent in a acorda randamente mai mari.

Emisiunile in euro: pe plan local sau pe marile piete internationale?

In schimb, Finantele au decis in acest an sa iasa si pe piata externa, valoarea titlurilor de stat in euro emise pe piata interna fiind de doar 940 milioane de euro in prima jumatate din 2011.

„Cred ca indatorarea statului in valuta este excesiva in acest moment si cred ca ar trebui avuta in vedere o strategie de emitere de titluri de stat in lei intr-un volum tot mai mare, cu accent pus pe titluri de stat pe termen lung, chiar daca asta ar insemna plata unor randamente in crestere”, afirma economistul sef al ING Bank Romania.

Finantele au de rambursat in iulie 2011 o datorie de 1,2 miliarde de euro aferenta unei emisiuni din 2010, iar o plata de aproape 800 milioane de euro este scadenta in noiembrie 2012. In 2013 mai ajung la scadenta inca doua emisiuni de titluri in euro, in valoare totala de 1,75 miliarde euro. Emisiunea in euro din acest an, in valoare de aproape 940 milioane de euro, este scadenta in mai 2014.

„Emisiunile in euro ar trebui sa fie eminamente externe pentru a diversifica investitorii in afara zonelor problematice, a lungi perioadele si a permite ca valuta de pe plan local sa fie directionata catre finantarea sectorului privat”, sustine economistul Lucian Isar.

Romania a atras 1,5 miliarde euro in iunie 2011 din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes), iar intreaga suma subscrisa, de 3 miliarde euro, putea fi adjudecata la acest randament. Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri