Leul a inceput ziua intr-o nota negativa si a pierdut semnificativ teren in fata euro. Cursul de schimb de pe piata interbancara se apropia de 4,3 lei/euro in jurul orei 11, iar economistii ING Bank sustin ca leul ar putea continua sa se deprecieze astazi.

"Moneda locala a inceput ziua intr-o nota negativa, tranzactionandu-se in momentul de fata la 4,29/EUR – minimul acestui an. Avand in vedere performanta slaba a activelor cu un nivel ridicat de risc atat pe parcursul noptii, cat si in aceasta dimineata, leul ar putea continua sa se deprecieze astazi", se arata intr-un raport al economistilor de la ING Bank Romania.

Moneda nationala s-a depreciat accentuat la inceputul sesiunii interbancare, iar cursul a urcat la 4,29 lei/euro, evolutie similara cu cea a valutelor din regiune, pe fondul temerilor ca Italia ar putea fi atrasa in criza datoriilor suverane din zona euro.

"Dupa cifra pozitiva a inflatiei anuntata ieri, credem ca probabilitatea ca BNR sa sprijine leul este considerabil mai redusa –este posibil ca aceasta perspectiva sa fie impartasita si de alti participanti la piata", considera specialistii ING. Pe fondul ieftinirii preturilor din luna iunie, rata anuala a inflatiei a scazut la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Cursul de referinta anuntat ieri de Banca Nationala a Romaniei este de 4,2272 lei/euro, dar cotatiile de la inchiderea sedintei de ieri se plasau in jurul nivelului de 4,25 lei/euro. La deschidere cotatiile se situau la 4,2550 - 4,2570 lei/euro, in crestere fata de nivelul de luni seara, iar la ora 11 cotatiile erau foarte aproape de 4,29 lei/euro.

La pranz, cotatiile de pe piata interbancara se situau la 4,2827 - 4,2878 lei/euro, in usoara scadere fata de inceputul sedintei.

Prognozele ING Bank Romania indica un curs de 4,25 lei/euro pentru finalul trimestrului al treilea din acest an si o rata de schimb de 4,2 lei/euro pentru finanlul lui 2011.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus| Amânarea ratelor. Cîțu: Efortul statului va fi unul enorm
Setari Cookie-uri