Nervozitatea de pe pietele financiare se afla la cote tot mai ridicate, mai ales dupa ce temerile privind viitoare probleme cu care s-ar putea confrunta Italia s-au raspandit rapid. O parte din investitorii bancilor italiene si-au vandut actiunile de teama ca statul ar putea intra in incapacitate de plata, iar expunerea bancilor pe titluri de stat emise de Italia va fi afectata. Vom asista la un moment de panica precum cel din septembrie 2008?
Preturile actiunilor Intesa sau UniCredit au scazut semnificativ zilele trecute, dar au reusit sa recupereze o parte din pierdere in sedinta bursiera de ieri. Nici moneda europeana nu a scapat de efectele tensiunilor si a pierdut teren in fata dolarului, cotatiile coborand pana la 1,39 dolari pentru un euro.

Toti actorii de pe pietele financiare internationale se intreba daca Italia va ajunge in situatia Greciei? Parerile sunt impartite. Unele voci sustin ca datoria publica a Italiei (de 120% din PIB, a doua cea mai mare datorie din Zona Euro dupa Grecia) este ingrijoratoare, in timp ce altii sustin ca Italia nu are un deficit bugetar atat de mare precum cel al Greciei.

Pe de alta parte, nimeni nu contesta faptul ca Italia trebuie sa isi restructureze datoria, iar investitorii nu mai au rabdare sa astepte.
„La nivelul marilor grupari economice deja se ajunge la concluzia ca fara o restructurare serioasa a datoriei publice, Grecia nu are cum sa iasa din situatia in care se afla. In plus, tensiunile de pe pietele financiare sunt amplificate si de situatia politica din Italia si alegerile de acolo”, a explicat, pentru wall-street.ro, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Guvernul italian, condus de premierul Silvio Berlusconi, accepta ca trebuie sa isi restructureze datoria, dar spera ca va putea face acest lucru mai tarziu.

Planul de austeritate al ministrului de Finante italian este valid, insa construit intr-o maniera care sa evite adevarata austeritate pana in 2013, adica exact miezul urmatorului ciclu electoral! De fapt, aici rezida bazele opiniei mele nefavorabile referitoare la viitorul Europei: ciclurile electorale vor tot lovi. In Italia, Berlusconi a primit o lovitura fatala la recentele alegeri locale, iar in Franta orice socialist pare mai bun in sondaje decat Sarkozy”, explica Steen Jakobsen, economistul sef al Saxo Bank.

Adevarata austeritate si schimbarea ar afecta electoratul, dar economistii sustin ca nu mai exista timp de asteptat.

Cand ai 120% din PIB datorie publica si piete nervoase, nu iti permiti sa faci greseli. Toate monedele din Europa de Est s-au depreciat, CDS-urile au explodat. In astfel de momente critice ai nevoie de masuri rapide pentru ca, altfel, te indrepti spre default”, a declarat, pentru wall-street.ro, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Dumitru crede ca, daca nu se gasesc solutii, este posibil ca situatia de pe piete sa devina la fel de tensionata precum a fost in septembrie 2008, la falimentul Lehman Brothers, pentru ca dimensiunea problemei actuale este mult prea mare. „Grecia singura nu reprezinta un risc sistemic, este o problema gestionabila, dar contagiunea crizei datoriilor publice in Italia, Spania sau alte state poate fi fatala”, afirma economistul Raiffeisen Bank.

Laurian Lungu vede tensiunile actuale de pe pietele financiare ca fiind un puseu si considera ca situatia se va stabiliza curand.

Efecte pe Bursa? De la “saptamana aceasta revenim pe plus” la “seamana cu sfarsitul lui 2008”

Deprecierea leului dar mai ales temerile privind extinderea crizei datoriilor suverane in Italia sunt considerate semnale negative de catre analistii si brokerii de pe Bursa. Parerile acestora variaza insa atunci cand vine vorba despre durata tendintei de scadere conturata in ultimele zile.

Lipsa unei intelegeri la nivelul ministrilor de finante din zona euro, cu privire la rezolvarea problemei datoriilor, reprezinta principalul risc pentru pietele de capital in momentul de fata, considera specialistii. Chiar si asa insa, cei mai optimisti considera ca un acord este posibil pana la sfarsitul acestei saptamani, eveniment care ar intrerupe, cel putin pe termen scurt, seria de scaderi a burselor.

In mod clar toate aceste discutii despre Italia pot duce mai in jos pietele. Eu insa ma astept ca pana in acest weekend sa asistam la noi intalniri intre oficialii europeni, iar de vineri, sau poate chiar de la sfarsitul zilei de joi, sa vedem o revenire pe plus a cotatiilor. Pe termen lung nu se stie clar ce se va intampla, dar este evident ca reprezentantii tarilor UE inteleg rolul psihologic al pietelor financiare si, asa cum s-a intamplat si pana acum, vor exista resurse si determinare pentru a se stopa declinul”, considera Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest.

Ministrii de finante din zona euro au avut o serie de intalniri la inceputul acestei saptamani, incercand sa gaseasca solutii pentru stoparea efectului de contagiune a crizei datoriilor, neajungand insa la un acord. Temerile privind extinderea problemelor in Italia au lovit mai ales pietele din vestul continentului. Bursa germana a fost printre cele mai afectate, indicele DAX ajungand de la maximul ultimelor doua luni (7.471), la un nivel de 7.135 in timpul sedintei de marti.

Daca se adevereste ceva legat de Italia, BVB va fi afectata insa nu intr-o masura extrem de mare. Va fi ceva similar perioadei in care s-a vorbit despre defaultul Greciei, unde am vazut cu totii ca bursa nu s-a <rupt>. In orice caz, ma indoiesc ca vom vedea un default pe Italia. In cazul acestei tari si a Spaniei lucrurile sunt diferite in comparatie cu statul elen”, a declarat Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest, divizia de brokeraj a Bancii Carpatica.

Cei mai pesimisti brokeri asimileaza situatia actuala perioadei de la sfarsitul anului 2008 si celei de la incepului lui 2009.

“Toata lumea este speriata in momentul de fata de povestea datoriilor, acest lucru fiind pe buzele tuturor. Eu cred ca am mai trecut o data prin faza asta, acum trei ani, cand incepand cu toamna 2008, la interval de cateva zile, aparea o stire proasta, pietele cadeau, apoi de doua-trei vesti usor bune, situatia se stabiliza, apoi iar aparea un eveniment negativ care tragea pietele in jos. Asa a fost si acum: lumea s-a bucurat putin ca Grecia a invins defaultul, apoi suntem loviti din nou de stirile despre Italia”, a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

Iulian Panait spune ca temerile izbucnite in aceasta saptamana pleaca de la faptul ca oficialii germani au insistat pentru un default selectiv in cazul Greciei, desi institutiile europene si grecii ajunsesera la un acord preliminar.

Numele aruncat apoi pe piata a fost cel al Italiei, situatie surprinzatoare pentru ca toata lumea se astepta sa urmeze Portugalia si Spania. Ma gandesc ca au existat si interese speculative care au determinat intr-o anumita masura situatia actuala din piete. Asta nu inseamna insa ca problemele Italiei sunt inventate. Vulnerabilitatile sunt reale, dar amplificate”, mentioneaza reprezentantul KTD Invest.

Chiar daca este o stire negativa, deprecierea leului in raport cu moneda unica europeana va avea efecte minore asupra cotatiilor de pe Bursa. “Este un semnal prost, leul nu s-ar deprecia decat daca se retrage capitalul din tara. Semnalul este clar ca banii ies in loc sa intre. Pe piata locala de actiuni acest lucru conteaza la nivel psihologic dar nu intr-o masura foarte mare”, este de parere Iulian Panait.

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti s-au aflat marti la cea de-a treia sedinta consecutiva de scaderi. BET, principalul indice al BVB, a pierdut 2,4% in perioada mentionata, in vreme ce BET-FI, indicele care urmareste evolutia Fondului Proprietatea si a SIF-urilor, a suferit o corectie de 2,6%.

Leul si-a temperat usor deprecierea de la inceputul zilei, insa nu a reusit sa acopere scaderea inregistrata luni seara si marti dimineata, astfel ca BNR a afisat o referinta de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, iar pentru franc cursul a atins un nou record, de 3,6921 unitati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri