Anul trecut, Banca Comerciala Romana a realizat un profit-record de 205 milioane euro, cu o cincime mai mare decat in 2004. La capitolul active, situatia este la fel de buna: acestea au urcat pana la 9,4 miliarde euro, cu 31% peste totalul activelor din urma cu un an. Indicatorii de profitabilitate s-au plasat la 19% (rentabilitatea capitalurilor) si 2,3% (rentabilitatea activelor). Evolutia a fost sustinuta in principal de cresterea cu 50% a portofoliului de credite. Asadar, un fel de bijuterie bancara in aceasta parte a Europei.

De cealalta parte, Erste Bank a anuntat ca perioada de subscriere a actiunilor, în cadrul ofertei publice în valoare de trei miliarde euro (3,7 miliarde dolari), destinata finantarii preluarii BCR, va fi finalizata anticipat. „Cererea mare din partea investitorilor persoane fizice pentru noile actiuni Erste Bank, lansate în cadrul ofertei prin majorare de capital, a determinat închiderea în avans a perioadei de subscriere“.

Transparenta

Contractul de privatizare a fost dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute. Potrivit opiniei majoritatii expertilor, totul este foarte clar, iar clauzele prevazute sunt rezonabile. Retin atentia penalizarile uriase pe care partile se obliga sa le suporte in caz de aparitie a unei „disfunctii“ in procesul de privatizare. Astfel, daca statul roman a ascuns austriecilor eventuale probleme ale bancii, iar daca daunele sunt cuprinse intre 150 si 300 milioane euro, Erste are dreptul sa se supere si sa lase balta BCR (daca nu este despagubita de statul roman). Pe de alta parte, Erste Bank va achita penalitati reprezentând 10% din pretul platit statului în schimbul actiunilor BCR pentru fiecare caz de încalcare a obligatiilor din contractul de privatizare. Austriecii se obliga, în afara de achitarea pretului, sa nu lichideze sau sa falimenteze BCR si sa listeze banca la Bursa.

Despagubirile asumate de partea româna nu pot depasi 50% din valoarea pachetului transferat. Bogdan Baltazar, fost consultant pentru Millennium BCP, considera ca „actul in sine este echilibrat si bun. Exista intotdeauna riscuri mai mari sau mai mici pentru parti, iar in acest caz penalizarile uriase sunt absolut firesti“.

Modul de calcul al penalizarilor

Daunele care vor trebui platite vor fi calculate prin raportare la pretul achitat de Erste Bank pentru actiunile AVAS la BCR, în valoare de 2,23 miliarde euro. Printre alte interdictii impuse bancii austriece se numara dizolvarea, lichidarea, falimentarea sau instituirea administrarii speciale, mentinerea identitatii corporative a BCR si înstrainarea actiunilor timp de trei ani de la preluare. Fara acordul AVAS, banca austriaca nu va vinde, schimba, oferi ca donatie sau transfera în orice alt mod nici una dintre actiunile AVAS, ale BERD sau IFC la BCR.

Citeste si:

În schimb, AVAS a prezentat o serie de garantii a caror încalcare determina acordarea de despagubiri. Printre cele mai importante garantii acordate de AVAS se numara detinerea titlurilor scoase la vânzare, respectarea legislatiei în domeniul privatizarii si corectitudinea unor date privind BCR (actiuni, capital social, filiale, bunuri, contracte semnificative, contabilitate, angajati, litigii, pretentii restante neachitate). Totodata, statul nu va acorda despagubiri mai mari de jumatate din pretul platit de Erste pentru actiunile statului la BCR în contul prejudiciilor sau al pierderilor din raporturile cu Bancorex.

Problema dividendelor

Prin contract a fost stabilit si nivelul dividendelor pe care le pot primi actionarii BCR - cel mult 50% din profitul net obtinut în 2005. BCR se obliga ca în perioada dintre semnarea documentelor de privatizare si finalizarea procesului sa nu acorde dividende sau alta forma de distribuire, cu exceptia celor cuvenite pentru anul 2005. AVAS va avea dreptul sa încaseze o parte din dividendele care vor fi distribuite pentru 2006, în limita perioadei cât va detine actiunile BCR.

La Bursa

Actiunile Bancii Comerciale Române (BCR) vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, în maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social, potrivit contractului de privatizare. Admiterea la Bursa se poate realiza si în urma derularii unei oferte publice, aceasta fiind considerata ca initiata la data la care se va publica anuntul de oferta. Contractul de privatizare prevede ca BCR va oferi, prin majorare de capital, actiuni nou emise din aceeasi clasa ca si cele achizitionate de Erste. Alternativ, Erste poate alege sa sustina oferta publica prin vânzarea unei parti din actiunile proprii.

Încalcarea angajamentelor asumate de Erste Bank în ceea ce priveste obligatia de a lista actiunile BCR va repune automat în vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.