Contractul de privatizare al BCR a fost facut public. Dincolo de premiera in sine referitoare la publicarea lui in presa, actul in cauza este considerat o reusita in materie de privatizare.
Anul trecut, Banca Comerciala Romana a realizat un profit-record de 205 milioane euro, cu o cincime mai mare decat in 2004. La capitolul active, situatia este la fel de buna: acestea au urcat pana la 9,4 miliarde euro, cu 31% peste totalul activelor din urma cu un an. Indicatorii de profitabilitate s-au plasat la 19% (rentabilitatea capitalurilor) si 2,3% (rentabilitatea activelor). Evolutia a fost sustinuta in principal de cresterea cu 50% a portofoliului de credite. Asadar, un fel de bijuterie bancara in aceasta parte a Europei.

De cealalta parte, Erste Bank a anuntat ca perioada de subscriere a actiunilor, n cadrul ofertei publice n valoare de trei miliarde euro (3,7 miliarde dolari), destinata finantarii preluarii BCR, va fi finalizata anticipat. Cererea mare din partea investitorilor persoane fizice pentru noile actiuni Erste Bank, lansate n cadrul ofertei prin majorare de capital, a determinat nchiderea n avans a perioadei de subscriere.

Transparenta

Contractul de privatizare a fost dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute. Potrivit opiniei majoritatii expertilor, totul este foarte clar, iar clauzele prevazute sunt rezonabile. Retin atentia penalizarile uriase pe care partile se obliga sa le suporte in caz de aparitie a unei disfunctii in procesul de privatizare. Astfel, daca statul roman a ascuns austriecilor eventuale probleme ale bancii, iar daca daunele sunt cuprinse intre 150 si 300 milioane euro, Erste are dreptul sa se supere si sa lase balta BCR (daca nu este despagubita de statul roman). Pe de alta parte, Erste Bank va achita penalitati reprezentnd 10% din pretul platit statului n schimbul actiunilor BCR pentru fiecare caz de ncalcare a obligatiilor din contractul de privatizare. Austriecii se obliga, n afara de achitarea pretului, sa nu lichideze sau sa falimenteze BCR si sa listeze banca la Bursa.

Despagubirile asumate de partea romna nu pot depasi 50% din valoarea pachetului transferat. Bogdan Baltazar, fost consultant pentru Millennium BCP, considera ca actul in sine este echilibrat si bun. Exista intotdeauna riscuri mai mari sau mai mici pentru parti, iar in acest caz penalizarile uriase sunt absolut firesti.

Modul de calcul al penalizarilor

Daunele care vor trebui platite vor fi calculate prin raportare la pretul achitat de Erste Bank pentru actiunile AVAS la BCR, n valoare de 2,23 miliarde euro. Printre alte interdictii impuse bancii austriece se numara dizolvarea, lichidarea, falimentarea sau instituirea administrarii speciale, mentinerea identitatii corporative a BCR si nstrainarea actiunilor timp de trei ani de la preluare. Fara acordul AVAS, banca austriaca nu va vinde, schimba, oferi ca donatie sau transfera n orice alt mod nici una dintre actiunile AVAS, ale BERD sau IFC la BCR.

n schimb, AVAS a prezentat o serie de garantii a caror ncalcare determina acordarea de despagubiri. Printre cele mai importante garantii acordate de AVAS se numara detinerea titlurilor scoase la vnzare, respectarea legislatiei n domeniul privatizarii si corectitudinea unor date privind BCR (actiuni, capital social, filiale, bunuri, contracte semnificative, contabilitate, angajati, litigii, pretentii restante neachitate). Totodata, statul nu va acorda despagubiri mai mari de jumatate din pretul platit de Erste pentru actiunile statului la BCR n contul prejudiciilor sau al pierderilor din raporturile cu Bancorex.

Problema dividendelor

Prin contract a fost stabilit si nivelul dividendelor pe care le pot primi actionarii BCR - cel mult 50% din profitul net obtinut n 2005. BCR se obliga ca n perioada dintre semnarea documentelor de privatizare si finalizarea procesului sa nu acorde dividende sau alta forma de distribuire, cu exceptia celor cuvenite pentru anul 2005. AVAS va avea dreptul sa ncaseze o parte din dividendele care vor fi distribuite pentru 2006, n limita perioadei ct va detine actiunile BCR.

La Bursa

Actiunile Bancii Comerciale Romne (BCR) vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, n maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social, potrivit contractului de privatizare. Admiterea la Bursa se poate realiza si n urma derularii unei oferte publice, aceasta fiind considerata ca initiata la data la care se va publica anuntul de oferta. Contractul de privatizare prevede ca BCR va oferi, prin majorare de capital, actiuni nou emise din aceeasi clasa ca si cele achizitionate de Erste. Alternativ, Erste poate alege sa sustina oferta publica prin vnzarea unei parti din actiunile proprii.

ncalcarea angajamentelor asumate de Erste Bank n ceea ce priveste obligatia de a lista actiunile BCR va repune automat n vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri