"Eu nu exclud ca la inceputul lui octombrie cand Institutul National de Statistica va publica inflatia pe septembrie, sa avem o rata anuala sub 4%", a declarat Isarescu.

Rata anuala a inflatie a coborat in iunie usor sub nivelul de 8%, mai exact la 7,9%, dupa preturile bunurilor de consum au scazut cu 0,3%.

Banca centrala a realizat doua scenarii privind evolutia inflatiei in urmatoarele trei luni. Primul prevede o crestere lunara a preturilor de consum de 0,2% in perioada iulie-septembrie, scenariu in care rata anuala a inflatiei ar cobori la 5%. Al doilea scenariu se bazeaza pe o scadere lunara a preturilor de consum de 0,2% pe perioada celor trei luni, varianta in care rata anuala a inflatiei ar cobori la 3,8% in septembrie.

Citeste si:

"Cel mai probabil e ca rata din septembrie o sa fie undeva la mijloc, intre 3,8% si 5%, probabil in jur de 4 si ceva. Cam pe aici se va situa", a declarat Isarescu, indemnand opinia publica sa nu treaca dintr-o extrema in alta.

Seful bancii centrale a mai explicat ca presiunile inflationiste din ultimul an nu au venit din cerere, pentru aceasta oricum nu exista si economia este sub potential, ci au venit din tutun - care are o contributie mare la IPC (Indicele Preturilor de Consum), din evolutia preturilor volatile si dintr-o anumita crestere a preturilor administrate.