Banca rusa de stat Sberbank va cumpara Volksbank International (VBI) in baza unui memorandum incheiat de cele doua companii, insa operatiunile din Romania au fost excluse din tranzactie, potrivit unor comunicate transmise de institutiile de credit.
VBI inglobeaza operatiunile Volksbank din afara Austriei, din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina, scrie Mediafax.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) si Slovacia (1,4 miliarde euro).

Astfel, dupa excluderea diviziei din Romania, operatiunile cumparate de Sberbank au active totale de 8,9 miliarde euro, 311 de sucursale si circa 4.000 de angajati pe noua piete, potrivit Bloomberg, care citeaza rezultatele financiare ale bancii de la sfarsitul anului trecut.

La sfarsitul anului trecut, Volksbank avea 547 de sucursale, din care 236 in Romania. In primul trimestru al anului, Volksbank International a renuntat la inca 62 de unitati, ajungand la o retea de 485. Numarul anagajatilor Volksbank Romania se situa la sfarsitul anului la 1.373, din totalul de 5.362 la nivelul grupului. Din cele 236 de sucursale controlate de Volksbank in Romania la sfarsitul anului trecut, 55 erau in regim de franciza.

Sberbank, cea mai mare banca din Rusia dupa active, a semnat joi un memorandum de intelegere cu Volksbank care cuprinde "principalii termeni" ai achizitionarii operatiunilor din Europa de Est ale grupului austriac, se spune in comunicatele celor doua banci.

Tranzactia reprezinta cea mai mare achizitie a unei banci din Rusia in afara fostului bloc sovietic.

Volksbank, Sberbank si ceilalti actionari ai VBI, DZ Bank, WGZ Bank si Groupe BPCE vor sa incheie tranzactia pana la sfarsitul acestui an, potrivit comunicatelor.

Pretul de achizitie nu a este precizat, insa surse apropiate discutiilor au declarat recent pentru Bloomberg ca Sberbank va plati pana la 700 milioane euro.

Sberbank, care controleaza circa jumatate din piata depozitelor retail din Rusia, vrea sa-si extinda prezenta internationala pentru a-si diversifica sursele de venit. Creditorul, cu o vechime de 170 de ani, are operatiuni internationale doar in Belarus, Kazahstan si Ucrania, care au generat in primul trimestru al anului doar 2,3% din veniturile totale ale grupului.

Potrivit strategiei de dezvoltare, banca rusa vrea sa dubleze pana in 2014 contributia operatiunilor din afara Rusiei la venituri.

Directorul general al Sberbank, German Gref, a declarat intr-un interviu acordat in luna aprilie ca obiectivul strategic al bancii este sa concureze in Europa Centrala si de Est cu grupuri precum Raiffeisen Bank International sau UniCredit.

In timp ce banci precum UniCredit (Italia), Societe Generale (Franta) sau Raiffeisen (Austria) au o prezenta puternica in Rusia, institutiile de credit locale nu s-au extins dincolo de tarile din fostul bloc sovietic.

Operatiunile din Romania au avut anul trecut cele mai mari pierderi in cadrul VBI, de 31,4 milioane euro, din cauza creditelor neperformante. Singura divizie internationala care a mai inregistrat pierderi este cea din Ucraina, cu un rezultat negativ de 10,6 milioane euro in 2010, in urma deprecierii unor active.

Volksbank estimeaza ca operatiunile din Romania ar putea reveni in acest an pe profit.

Totodata, grupul va continua sa inchida sucursale in Romania, proces inceput in 2010.

La inceputul lunii iunie, vicepresedintele Volksbank Romania Lucian Cojocaru declara ca reteaua de sucursale a Volksbank in Romania este formata din 155 de de unitati teritoriale, iar banca intentioneaza sa investeasca in modernizarea retelei trei milioane de euro.

Grupul Volksbank a anuntat in decembrie ca intentioneaza sa vanda 51% din VBI, pretul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro.

Cotidianul rus Vedomosti a anuntat, in aprilie, ca Sberbank se afla in faza finala a negocierilor pentru achizitia a 51% din actiunile VBI.

Surse bancare au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, ca Sberbank vrea sa preia toate activele VBI din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Volksbank Romania, cea mai mare subsidiara a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri