"Acum ei (n.r. - bancherii) stau cu dobanzile cu mult peste ce avem noi ca dobanda de referinta si tot ies prin presa si spun cum Banca
Nationala nu stimuleaza creditarea in lei. Si ne punem intrebarea cat de corect e mesajul?", a declarat Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a aratat ca in timp ce dobanda de politica monetara este 6,25%, nivelul indicelui ROBOR la 12 luni (indice luat in calcul la formarea dobanzilor la credite) se afla la peste 12%.

"Noi suntem cu dobanda la 6% si ceva, ei sunt la peste 12%", a subliniat Isarescu, in cadrul unui eveniment la care erau prezenti numerosi presedinti ai bancilor comerciale din Romania.

Citeste si:

Guvernatorul BNR a adaugat ca bancherii au tinut dobanzile excesiv de sus de teama presiunilor inflationiste, care insa sunt pe cale de a se reduce.

"De ce stau cu dobanzile in sus? Alta explicatie nu am. Ma astept ca dobanzile la creditele in lei pentru populatie si pentru companii sa scada in urmatoarea perioada, cel putin spre nivelul nostru, daca evident au incredere (n.r. - bancherii)", a concluzionat Isarescu, oferind bancherilor posibilitatea de a prezenta versiunea lor asupra situatiei de pe piata dobanzilor.

La dezbaterea lansata de guvernatorul BNR mai erau prezenti Sergiu Oprescu - presedintele Alpha Bank Romania, Rasvan Radu - CEO UniCredit Tiriac Bank si Petre Tulin, directorul general al Bancii Comerciale Feroviare. In sala se mai aflau si alti sefi de banci.