Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a pregatit prin mai multe masuri pentru o contagiune a crizei din Grecia, care ar putea avea loc mai ales pe canalul psihologic, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu, acordat la Bucuresti, agentiei de presa chineze Xinhua.
Sistemul bancar romanesc nu are o expunere directa la criza datoriilor suverane din Grecia, dar exista posibile canale de contagiune, iar acestea trebuie monitorizate strict, a admis Isarescu, intrucat bancile elene controleaza in prezent circa 16% din activele bancare totale din Romania, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a descris situatia de ansamblu a sistemului bancar local ca fiind "sub control" si a explicat ca circumstante anterioare au plasat bancile intr-o pozitie mai buna sa faca fata crizei datoriilor suverane. [Citeste si Masuri istorice: UE salveaza tarile cu probleme]

Romania a fost lovita puternic de criza financiara globala in iarna anului 2008, iar in martie 2009 a cerut ajutorul Fondului Monetar International.

"Ne-am uitat la toate bancile de aici si exista in principal banci romanesti cu capital strain, majoritatea subsidiare ale unor grupuri bancare europene. Am cerut bancilor-mama, cu mult inainte de testele de stres realizate de bancile europene, sa creasca nivelul de capital. Pot sa va spun ca testele noastre de stres si cererile pentru capital au fost mult mai dure decat cele din Europa", a spus Isarescu.

Ca urmare a cerintelor BNR, bancile centrale din Romania au depasit nivelul de adecvare a capitalului prevazut de reglementarile internationale. La sfarsitul primului trimestru din acest an, rata de adecvare a capitalului in sitemul bancar local era de 14,88%, fata de nivelul 8% stabilit prin acordul de la Basel. Rata de adecvare a capitalului masoara activele ponderate la risc si este folosita pentru a evalua capacitatea bancilor de a face fata obligatiilor si altor riscuri.

Cererea catre bancile-mama de a majora capitalul, intr-o perioada deja dificila, a reprezentat un examen exigent, a adaugat Isarescu.

"Toate bancile-mama s-au comportat impecabil. Nu am inregistrat niciodata nicio intarziere, nu am avut nicio divergenta sau reactie negativa, comportamentul actionarilor principali a fost impecabil", a spus el.

In prezent, guvernatorul BNR nu exclude o posibila conatgiune a unei situatii pe care o descrie ca foarte critica, adaugand, insa, ca banca centrala este pregatita sa reactioneze, iar canalele de contagiune sunt destul de inguste.

"Bineinteles ca ne-am putea confrunta cu o contagiune financiara care se poate manifesta pe calea capitalului, dar acest canal este redus si a functionat in sens opus. Pentru noi, canalul capitalului a functionat intr-un mod mai degraba pozitiv, insemnand ca bancile si-au majorat contributia de capital la subsidiarele din Romania", a explicat Isarescu.

Romania nu are expunere pe datoria suverana a Greciei sau a altui stat din Europa, a adaugat seful BNR, in timp ce bancile-mama sunt expuse puternic pe Romania.

Pana la momentul in care Romania a fost lovita de criza financiara, Fondul Monetar International a finalizat Acordul de la Viena, in cadrul caruia bancile straine au promis sa-si mentinam expunerile fata de Romania la un nivel ridicat. Acum acordul este relaxat, a spus Isarescu.

"La ultima reinnoire, din aceasta primavara, am considerat ca trebuie sa acordam mai multa flexibilitate in Acordul de la Viena, astfel incat bancile-mama sa aiba mai multa libertate de miscare in privinta expunerii pe Romania, in functie de nevoile de fonduri ale acestora. Consideram ca Romania a depasit impactul perioadei dificile", a aratat guvernatorul BNR.

Isarescu nu ignora o posibila iesire rapida de fonduri din Romania, in beneficiul unor banci-mama cu probleme.

"Nu exclud unele iesiri de capital, care ar putea avea o anumita influenta in Romania. De exemplu, daca expunerea unei banci fata de subsidiara din Romania ar fi brusc redusa. Monitorizam, insa, retragerile de capital si consideram ca acest canal de contagiune, prin mscari de capital, nu va cauza perturbari ale pietei in Romania", a spus el.

Isarescu s-a aratat cel mai ingrijorat de canalul psihologic de contagiune, care declanseaza o reactie irationala.

"Toata lumea plange ca vine criza, este o isterie si nu poti raspunde eficient la asa ceva (...) Atmosfera este profund irationala. Dar trebuie sa marturisesc ca suntem pregatiti. Am invatat cum sa transmitem mesaje pentru ca un astfel de impact sa fie cat mai limitat", a adaugat guvernatorul BNR.

Seful BNR a spus, de asemenea, ca rata de schimb este un instrument util in vremuri de criza.

"Flexibilitatea monedei si faptul ca leul se misca intre anumite limite ar putea absorbi aceste tensiuni, mai ales cele de factura irationala. Trebuie, insa, sa fim atenti aici, pentru ca exista un punct de la care cursul de schimb poate induce panica. Dar, cu limite rezonabile, poate absorbi panica", a conchis Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri