Dupa primele cinci luni, 728.318 de persoane aveau intarzieri la imprumuturi de peste 30 de zile, in valoare totala de 6,45 miliarde de lei. Doar in luna mai, au fost inregistrati 7.042 de restantieri noi, in timp ce sumele intarziate au urcat cu 225 milioane de lei, scrie Mediafax.

Din totalul sumelor al caror termen de rambursare depasea 30 de zile, circa 3 miliarde de lei erau restante aferente imprumuturilor accesate in moneda nationala, in timp ce echivalentul a 2,36 miliarde de lei reprezentau intarzieri la creditele in euro.

In categoria "alte monede", unde sunt incluse si imprumuturile accesate in franci elvetieni, restantele au depasit pentru prima data cifra de un miliard de lei (1,05 miliarde lei), fiind in crestere cu aproape 100 milioane de lei fata de luna anterioara.

Citeste si:

Numarul total de restante inregistrate a ajuns in mai la aproape 1,045 milioane, in urcare cu 6.899 fata de luna anterioara.

Potrivit datelor publicate anterior de BNR, restantele de cel putin o zi la creditele in valuta au crescut cu 4,7% in mai si au trecut de echivalentul in lei a 10 miliarde de lei, in timp ce la imprumuturile in lei soldul a avansat mult mai lent, cu 0,4%.

La finele lunii mai, soldul creditelor in valuta a fost de 130,82 miliarde de lei, cu 2% mai mare fata de luna anterioara, in timp ce totalul imprumuturilor in lei era de 78,49 miliarde de lei, nemodificat fata de luna anterioara.