Peste doua treimi din fondurile structurale destinate sectorului privat au fost deja alocate, firmele mai avand la dispozitie cel mult un miliard de euro, excluzand sumele destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, apreciaza Marius Radu, coordonator fonduri europene la UniCredit Tiriac Bank.
"Pentru intreprinderile mari si IMM sunt ultimele sanse de absorbtie din sectorul productiv (...) In 2012 vor mai fi ceva fonduri reziduale, si ar mai putea aparea suplimentari sau sume disponibile prin rezilierea unor proiecte, dar nimic sigur (...) Ca banca implicata in cofinantare este clar ca ne ducem spre finantarea institutiilor si entitatilor publice", a explicat Radu, citat de Mediafax.

Romania are alocate fonduri structurale postaderare (exclusiv agricultura) pentru perioada 2007-2013 de 19,2 miliarde euro, din care cel mult o patrime sunt destinate sectorului privat.

El a aratat ca din 2,1 miliarde euro fonduri absorbite pana la mijlocul acestui an, doua treimi sunt sume rambursate pentru proiecte private si doar o treime catre programe dezvoltate de autoritati publice.

"Cred ca pe privat ne ducem peste 85% in 2015, ceea ce nu este chiar foarte bine. Un procent mai mic ne va afecta ulterior relatia cu UE. Este foarte important sa putem negocia cu UE si sa luam o suma mai mare decat am obtinut in 2007-2013", a completat Radu.

Economsitul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, a aratat ca, in ciuda unei opinii promovate de autoritati in discursul public "avem proiecte suficiente depuse, absorbtia este problema", datele statistice releva un numar foarte mic de proiecte eligibile depuse in Romania comparativ cu Polonia, spre exemplu, tara cu o alocare de fonduri structurale de doua ori mai mare.

Potrivit lui Bucsa, in Polonia au fost depuse pana saptamana trecuta 181.851 de proiecte corecte formal, fata de 16.788 proiecte in Romania, dintre care au fost semnate cu decizii finale 6.177 de programe, comparativ cu 57.799 proiecte in Polonia.

"Polonia are la proiecte corecte formal de 12 ori mai multe dect Romania, desi fondurile nu sunt decat de doua ori mai mari. Procentul aprobarilor din Polonia este mai mic decat in Romania.
Diferenta este ca Polonia a depus mult mai multe proiecte, deci ar trebui sa depunem, sa detectam mult mai multe proiecte finantabile", a aratat Bucsa.

In Romania au fost depuse pana in prezent 28.611 proiecte, dar peste 40%, adica 11.823 de proiecte au fost respinse pentru formulare incorecta.

Coordonatorul fondurilor europene de la UniCredit Tiriac a adaugat ca 2011 este cel mai transparent an, pentru ca exista raportari mult mai dese si datele sunt prezentate mult mai detaliat.

Unicredit a acordat pana in prezent credite de cofinantare de peste 1 miliard de lei, din care 700 de milioane de lei de la inceputul acestui an.

Potrivit estimarilor proprii, UniCredit se afla pe pozitia a doua in piata cofinantarilor europene, cu o cota de peste 20% din total.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri