Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in luna august patru miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, aceeasi valoare fiind prevazuta si in programul aferent lunii iulie, desi suma imprumutata a fost mai mare.

In iulie, Finantele au vandut certificate de trezorerie si obligatiuni de stat in suma de 4,24 miliarde de lei.

Pentru august, Trezoreria a stabilit sase licitatii de vanzare a titlurilor de stat, trei pentru obligatiuni de stat si restul pentru certificate de trezorerie.

Obligatiunile vor avea maturitati de 3,5 si 10 ani, in timp ce pentru certificatele de trezorerie scadenta este la un an.

Ministerul Finantelor a programat pentru miercuri o licitatie pentru obligatiuni de stat cu scadenta la patru ani prin care vrea sa imprumute 600 milioane euro de pe piata interna, in conditiile in care la finele lunii ajung la scadenta titluri in suma de 1,2 miliarde euro, precum si un imprumut de tip club loan de 1,2 miliarde euro.

La finele lunii iulie 2010, Finantele au vandut certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de 1,2 mliarde de euro, la un randament de 4,9%. Titlurile ajung la scadenta vineri, 29 iulie.

Pe piata interna, cea mai recenta licitatie pentru vanzarea de titluri in euro a avut loc pe 6 mai, cand Finantele au plasat obligatiuni cu scadenta la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an.

Totodata, Ministerul Finantelor a atras la inceputul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vanzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes).

Anterior, cel mai recent imprumut de pe pietele externe avusese loc in martie 2010, cand Romania a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat atunci la 4,9 miliarde euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.

Pe piata locala, Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 34,25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.

Sursa imagine: arhivafoto.ro


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus| Ce soluții ai dacă nu îți poți plăti ratele la Raiffeisen Bank
Setari Cookie-uri