Ministerul Finantelor Publice a imprumutat miercuri 460 milioane euro prin vanzarea de obligatiuni de stat cu maturitatea la 4 ani, sub valoarea programata de 600 milioane de euro, desi subscrierile s-au apropiat de un miliard de euro, randamentul acceptat fiind de 4,85% pe an.

"Finantele nu au nicio presiune pentru a lua mai multi bani. Am acceptat un randament de 4,85% pe an, iar in acest nivel piata se limita la 460 de milioane euro, desi subscrierile au fost de aproape un miliard de euro. Suntem multumiti cu acest rezultat. Ne-am uitat cu atentie la disponibilul din piata si nu aveam niciun motiv sa fortam", a declarat pentru Mediafax secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Bogdan Dragoi.

Oficialul MFP a aratat ca Trezoreria a achitat deja, luni, obligatii scadente de 1,2 miliarde de euro, iar vineri va plati o suma aproximativ egala.
"Banii din emisiunea de obligatiuni de miercuri vor intra in Trezorerie dupa plata obligatiilor scadente", a mai spus Dragoi.

La finele lunii iulie ajung la scadenta titluri in suma de 1,2 miliarde euro, precum si un imprumut de tip club loan de 1,2 miliarde euro.

Titlurile vandute miercuri vor ajunge la maturitate in 2015, an in care Finantele vor avea un varf de plata de 1,8 miliarde de euro reprezentand dobanzi, comisioane si rate de capital care trebuie achitate pentru primul imprumut de tip stand-by, incheiat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
La finele lunii iulie 2010, Finantele au vandut certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de 1,2 mliarde de euro, la un randament de 4,9%. Titlurile ajung la scadenta vineri, 29 iulie.

Pe piata interna, cea mai recenta licitatie pentru vanzarea de titluri in euro a avut loc pe 6 mai, cand Finantele au plasat obligatiuni 939 milioane euro, cu scadenta la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an.

Totodata, Ministerul Finantelor a atras la inceputul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vanzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes).

Anterior, cel mai recent imprumut de pe pietele externe a avut loc in martie 2010, cand Romania a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat atunci la 4,9 miliarde euro.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.

Pe piata locala, Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 34,25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Florin Cîţu: Vom veni rapid cu normele de aplicare pentru suspendarea ratelor
Setari Cookie-uri