BCR, cea mai mare banca din Romania, a facut un profit net de 82 milioane lei in trimestrul al doilea din 2011, reprezentand o scadere puternica, de 66,7%, comparativ cu perioada similara din 2010. Oficialii bancii au dat de inteles ca mult discutata „Ordonanta a Creditelor” (OUG 50), a fost principala cauza a prabusirii profitului.

Profitul consolidat al grupului BCR a crescut usor in al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni din an, de la 76,1 milioane lei la 82 milioane lei, dar ramane la o treime din rezultatul perioadei de referinta din 2010, pe fondul scaderii veniturilor si a unei provizionari inca inalte.

Profitul net dupa plata intereselor minoritare aferent primului semestru s-a cifrat la 158,1 milioane lei, cu 67,6 % mai mic decat in prima jumatate a anului trecut, ritm de scadere regasit si in ambele trimestre din acest an, noteaza Mediafax.

Banca a publicat majoritatea rezultatelor financiare consolidate pe grupul BCR si conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Pe de alta parte, grupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat ca pe segementele de retail si IMM-uri operatiunile din Romania au adus o pierdere de 3,3 milioane euro, singurul rezultat negativ din regiune.

Potrivit BCR, cheltuiala neta cu provizioanele de risc in trimestrul al doilea a totalizat a 488,5 milioane lei (117,4 milioane euro) in crestere cu doar 6,8% trimestrial, dar in descrestere cu 5,75% fata aprilie – iunie 2010.

Astfel, costurile de risc in semetrul I 2011 au scazut cu aproape 3% fata de aceeasi perioada din anul trecut.

"Segmentul companiilor detine contributia principala la volumele noi de imprumuturi neperformante in primul semestru, tinand cont de faptul ca intreprinderile mici si mijlocii au ramas sub presiune datorita constrangerilor de lichiditate. O revenire graduala este asteptata pe fondul revenirii cresterii economice", se arata in comunicatul transmis de banca.

Imprumuturile neperformante raman la un “nivel controlabil”, cu o pondere de 17,9% din totalul portofoliului de credite. BCR are o rata de acoperire a imprumuturilor neperformante de 126,4% (garantii si provizioane).

Potrivit bancii, imprumuturile noi acordate in ultimii doi ani au o rata de neplata foarte scazuta.

"Mediul economic intern si international ramane dificil, afectandu-i pe clientii nostri si ca urmare pe noi insine. Cererea de credite ramane redusa in contextul unei reveniri economice graduale. Pe acest fundal, rezultatul operational al BCR a continuat sa se imbunatateasca in cel de al doilea trimestru, continuand evolutia inceputa in luna septembrie a anului trecut. Aceasta demonstreaza ca suntem capabili sa ne adaptam afacerea la conditiile de piata curente, in timp ce continuam sa operam eficient. Am ramas in permanenta aproape de clientii nostri, incercand sa ii ajutam sa isi atinga obiectivele si sa sprijinim in acelasi timp economia romaneasca sa isi revina cat mai repede", a declarat Dominic Bruynseels, presedinte executiv al BCR.

Profitul operational al grupului a urcat 5,5% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni, la 642,3 milioane lei (154.4 milioane euro) - ca rezultat al cresterii marginale a venitului operational in combinatie cu scaderea cheltuielilor operationale.

Pentru intregul semestru, insa, rezultatul operational atinge 1,25 milioane lei (298,9 milioane euro), cu 23% mai mic fata de perioada similara din 2010 (1,63 milioane lei, respectiv 391,2 milioane euro), evolutie pusa de banca in special pe seama reducerii venitului operational.
Venitul operational net si-a revenit usor in termeni trimestriali (+0,8% in T2 fata de T1 2011), atingand 1,06 miliarde lei (255,6 milioane euro).

BCR a avut o revenire a rezultatelor din tranzactionare in perioada aprilie - iunie, cand veniturile nete, de 136,8 milioane lei, au depasit de peste trei ori nivelul din primul trimestru.
Cu toate acestea, la nivel semestrial veniturile nete din tranzactionare au avut cea mai mare scadere, de 20%, de la 223,5 milioane lei in iunie 2010 la 178,4 milioane lei.

Venitul operational net din primele sase luni se situeaza la 2,11 miliarde lei (506,0 milioane euro) in scadere cu 13% fata de 2,43 miliarde lei (583,4 milioane euro) in la jumatatea anului trecut. Rezultatul este exsplicat prin contextul actual, marcat de o scadere continua a marjei de dobanda nete (cu aproximativ 20% in 2011 fata de aceeasi perioada din 2010), un nivel redus al cererii de creditare eligibile si o concurenta crescanda pentru afacerile de calitate.

"Implementarea in 2011 a legii referitoare la contractele de credit pentru consumatori (fosta OUG 50) a remodelat fluxurile de afaceri si a redus veniturile din comisioane ale bancilor atat pentru imprumuturile noi cat si pentru imprumuturile vechi, in comparatie cu semestrul I din 2010", se arata in comunicatul BCR.

La nivel semestrial, veniturile din dobanzi s-au cifrat la 3,12 miliarde lei, in scadere cu 11,6%, in timp ce veniturile din speze si comisioane au urcat cu 3,6%, de la 439 milioane lei la 455 milioane lei.

Cheltuielile operationale s-au redus cu 5,6% trimestrial la 420,9 milioane lei (101,2 milioane euro) de la 446,0 milioane lei (105,9 milioane euro) in T1 2011, coborand la cea mai scazuta valoare din ultimele patru trimestre.

Cu toate acestea, cheltuielile operationale din primul semestru sunt mai ridicate cu 8% fata de prima jumatate a anului trecut datorita faptului ca BCR a continuat investitiile in "costuri bune", care au sprijinit dezvoltarea afacerii, in special in canalele de distributie prin internet si carduri precum si in infrastructura IT, alaturi de modernizarea retelei de sucursale - toate acestea rezultand in costuri operationale si cheltuieli de amortizare mai ridicate. Se adauga si o crestere a costurilor determinata de majorarea TVA de la 19% la 24%.

Cheltuielile de personal au avansat cu 4.8%, de la 397 milioane lei in iunie 2010 la 416 milioane lei dupa primul semestru din acest an.

Potrivit unui comunicat al Erste Bank, actionarul majoritar al bancii, grupul BCR si-a largit personalul in primul semestru cu 204 angajati, de la 9.112 la 9.316 salariati.
Grupul BCR include in principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinte, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR. In noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urma detine in prezent 69,4% din actiunile BCR.

O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

Sursa imagine: arhivafoto.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri