Cursul de schimb a incheiat sedinta interbancara de vineri la 4,2395 - 4,2405 lei/euro, paritate cu 0,75 - 0,95 bani sub ultimele cotatii de joi, aprecierea leului fiind determinata indirect de scaderea dolarului in raport cu euro dupa publicarea datelor sub asteptari privind PIB al SUA, informeaza Mediafax.
Primele operatiuni au fost realizate la 4,2450 - 4,2470 lei/euro, cu 0,2 - 0,3 bani sub ultimele cotatii de joi, de 4,2470 - 4,2500 lei/euro, insa apoi unele ordine de cumparare de euro au dus paritatea peste 4,2500 lei/euro.

Punctul maximim de crestere al cursului, de 4,2500 - 4,2530 lei/euro, a fost atins pentru scurt timp, intrucat dupa deschiderea burselor europene in scadere mai usoara decat erau pietele futures investitorii s-au calmat, potrivit dealerilor.
Astfel, la putin timp dupa ora 10:00 euro era tranzactionat la 4,2470 - 4,2490 lei, paritate in imediata apropiere a ultimelor cotatii de joi.

Pana la inchiderea sedintei cursul a oscilat usor in jurul nivelului de 4,2400 lei/euro.

"Datele sub asteptari privind evolutia PIB-ului in SUA au dus la o depreciere usoara a dolarului, intrucat unii jucatori au decis sa inchida o parte din pozitiile long pe dolar (in care jucatorii estimau aprecierea dolarului -n.r.). Astfel, se vand dolari si se cumpara euro, iar asta a dus indirect la aprecierea usoara a leului si a zlotului. Nu se iau alte pozitii, pentru ca dupa datele din SUA era normal sa vedem luarea unor pozitii short pe dolar (in care jucatorii estimeaza deprecierea dolarului -n.r.) si atunci deprecierea era mai vizibila si volumele erau mai mari. Jucatorii inca sunt atenti la situatia din SUA, intrucat mai sunt doar cateva zile pana cand politicienii americani trebuie sa gaseasca o solutie pentru majorarea plafonului de indatorare", a afirmat un dealer.

Economia Statelor Unite a avut in trimestrul al doilea o crestere de 1,3%, sub asteptari, dupa un avans revizuit in scadere, de numai 0,4%, in primele trei luni.

Dealerul a mentionat ca la inchiderea sedintei de la Bucuresti zlotul se aprecia cu 0,2% in raport cu dolarul, iar forintul se deprecia cu 0,3%.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4,2403 lei/euro, a fost cu 0,42 bani sub paritatea publicata joi, de 4,2445 lei/euro.

Leul a continuat, insa, sa se deprecieze vineri in raport cu francul elvetian, iar rata oficiala a avansat cu 0,24 bani, de la 3,7033 lei/franc la 3,7057 lei/franc.

Totodata, in raport cu moneda americana, rata de referinta a crescut cu 0,51 bani, de la 2,9631 lei/dolar la 2,9682 lei/dolar.
Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au continuat sa coboare, de la 4,23% - 4,73%, la 4,08% - 4,58%, dupa ce unele banci si-au constituit deja rezervele minime obligatorii impuse de BNR, astfel ca nu mai sunt nevoite sa practice randamente mai mari.

Totodata, randamentele afisate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut foarte usor, la 4,06% - 4,56%, dupa ce joi au fost de 4,11% - 4,61%.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri