Banca centrala ar putea fi nevoita sa urce dobanzile in acest an pentru a combate efectele unor posibile cresteri ale preturilor din sectorul energetic, a declarat intr-un interviu pentru Bloomberg seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa ramana inclinata catre inasprirea politicii monetare, desi inflatia ar trebui sa scada dupa disparitia efectului majorarii TVA de la 19% la 24% in iulie 2010, a aratat Franks (foto), citat de Mediafax.

De asemenea, BNR ar trebui sa se abtina de la reducerea rezervelor de valuta pe care bancile trebuie sa le mentina, deoarece "nu ar fi o masura inteleapta in acest moment", a continuat oficialul FMI.

"Semnalele preliminare pe care le-am perceput privind inflatia din iulie par sa fie foarte bune, asa ca presiunea s-a redus putin. Am recomanda cu toate acestea bancii centrale sa ramana inclinata catre o politica restrictiva, sa fie pregatita sa mearga in sus, si nu in jos, insa cheia este ceea ce se va intampla in iulie si august", a afirmat Franks.

BNR a mentinut in iunie dobanda de politica monetara la 6,25% pentru cea de-a 13-a luna consecutiv, pentru a combate inflatia accentuata de majorarea TVA si de cresterea cotatiilor internationale ale principalelor marfuri.

Banca centrala anticipeaza ca rata inflatiei va cobori sub 5% in septembrie, datorita unei recolte agricole bune, care va reduce preturile alimentelor.

Inflatia a scazut in iunie la 7,9%, de la maximul ultimilor aproape trei ani, de 8,4%, atins in mai.

Tinta de inflatie a bancii centrrale este la 3% plus/minus un punct procentual pentru acest an si 2012, iar estimarea pentru finalul anului este de 5,1%.

Franks a aratat ca FMI anticipeaza o inflatie de 5,5% pentru acest an.

"Stim ca inflatia va scadea in iulie, iar preturile alimentelor in urma recoltei agricole ar trebui sa ajute. Pentru restul anului vor fi probabil unele cresteri ale preturilor administrate care sunt necesare pentru companiile de stat, asa ca trebuie sa luam in calcul toate acestea si cred ca prudenta este inca recomandata", a aratat el.

Pretul gazelor naturale achitat de populatie si producatorii de energie termica va fi mentinut pana la 1 iulie 2012, insa consumatorii industriali platesc cu 10% mai mult incepand de la 1 iulie 2011. FMI a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.

Seful misiunii FMI a adaugat ca interesul inevstitorilor pentru Romania va creste, probabil, dupa ce Fitch Ratings a ridicat luna trecuta ratingul Romaniei inapoi in categoria investment grade.

Totusi, Romania trebuie sa-si "calibreze" planurile de vanzare a activelor statului si sa stabileasca preturi atractive pentru a evita descurajarea investitorilor, dupa ce guvernul a amanat, recent, oferta publica pentru un pachet de actiuni la OMV Petrom, a continuat oficialul FMI.

Guvernul nu a reusit sa vanda, luna trecuta, un pachet de 9,8% din actiunile Petrom, din cauza interesului redus din partea investitorilor.

Executivul a anuntat saptamana trecuta ca va incerca sa reia procesul in prima jumatate a anului viitor.

Franks recomanda guvernului sa-si aleaga cu grija momentul si pretul la care va vinde actiunile detinute de stat la Transelectrica si Transgaz, deoarece piata este afectata de turbulentele generate de criza datoriilor de stat din zona euro.

De asemenea, guvernul ar trebui sa faca eforturi pentru a respecta termenele in privinta vanzarii participatiei majoritate la Oltchim, a adaugat oficialul.

Totodata, participatia majoritara a statului la CEC Bank ar fi "o tinta atractiva", a sugerat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri