Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID – a platit, la Avrig, in judetul Sibiu, prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro.
Polita de asigurare obligatorie a fost incheiata in data de 28 decembrie 2010, cu intrare in vigoare in data de 1 ianuarie 2011, pentru o locuinta de tip A, situate peValea Avrigului.

Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a locuintei, in urma inundatiei produse in localitatea Avrig in data de 10 spre 11 iunie 2011.

Avizarea dosarului de dauna s-a realizat in data de 14 iunie si instrumentarea acestuia a fost finalizata in urma cu o saptamana.

Compania care a vandut polita de asigurare in numele PAID si care s-a ocupat de instrumentarea dosarului de dauna este Credit Europe Asigurari.

“Despagubirea acordata de PAID pentru dauna totala de la Avrig vine sa sublinieze faptul ca riscurile de dezastre la care este supusa Romania pot fi gestionate, iar sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor reprezinta un instrument important si sigur in reducerea gradului de expunere a populatiei la aceste riscuri”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea (foto).

Inundatia produsa pe valea raului Avrig in data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fostdistruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie, pentru care PAID a achitat despagubirea in valoare de 20.000 de euro.

Locuinta a fost construita in anul 1995 si avea toate autorizatiile necesare. Potrivit celor inscrise in dosarul de dauna si declaratiilor reprezentantilor Primariei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinta in aceeasi zona, care este expusa riscului de inundatii (vezi foto).

“Riscul de inundatii s-a transformat in certitudine, in Romania ultimilor ani.Nu ne mai punem problema daca vom avea inundatii, ci cand anume se vor produce acestea. Cred, in continuare, ca principalul obstacol in dezvoltarea portofoliului PAID consta in asimilarea politei de asigurare cu sanctiunile prevazute de legislatie. Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuintelor impotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale si nici decum de sanctiunile ce vor fi aplicate neasiguratilor”, a subliniat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Majoritatea proprietarilor de locuinte asteapta termenul de aplicare a sanctiunilor pentru a se asigura, fara a lua in calcul ca unul dintre cele trei riscuri s-ar putea produce inainte de aceasta data.

Structura portofoliului de polite PAD la 1 august 2011 este prezentata in tabelul alaturat.

„In zonele cu expunere mare la diverse riscuri, aceasta asigurare este privita in continuare ca o taxa si nu ca un instrument de protectie. Mizam pe sprijinul autoritatilor locale in demersul nostru de popularizare a politei PAD, pentru ca obiectivul este comun - degrevarea bugetului de stat si a bugetelor locale de cheltuieli semnificative in cazul unui dezastru”, a precizat Marius Bulugea.

In orasul Avrig sunt 5.979 de locuinte, insa polite PAD au fost incheiate doar pentru 201 dintrea cestea.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, spunea, in 15 iulie, ca primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei incepand cu 5 august 2011.

Legea stabileste ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.

Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat. Prevederile legislative pot fi interpretate insa si ca permitand aplicarea de sanctiuni doar dupa august 2012, intrucat populatia devine obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, publicate in Monitorul Oficial la 6 mai 2011.

Potrivit Angelei Toncescu, CSA va infiinta o baza de date comuna atat pentru asigurarile obligatorii, cat si pentru cele facultative, care va fi pusa la dispozitia autoritatilor locale.

"In acest mod, primarii vor sti exact cine are incheiata o asigurare de locuinta si cine nu, pentru a evita orice fel de confuzie in momentul in care vor trimite notificarile pentru incheierea unei astfel de polite", afirma presedintele CSA.

Din cele 8,4 milioane de locuinte existente in Romania, doar 40 la suta sunt asigurate in prezent impotriva calamitatilor naturale prin polite facultative sau obligatorii. Din totalul politelor incheiate, doar 7,4 la suta (aproximativ 640.000 de locuinte) reprezinta polite obligatorii.

Toncescu spunea ca Parlamentul lucreaza la un nou proiect pentru modificarea Legii 260/2008, iar CSA va avea cateva amendamente, pe care nu le-a precizat.

CSA anunta, la inceputul lunii, ca societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60 la suta din fondul locativ, nu sunt asigurate.

Prima de asigurare anuala este de10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 de euro.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri