Oficial, procesul de privatizare a CEC continua. Neoficial este ca si stopat. Vinzarea celei mai vechi banci romanesti la care inca aspira in scripte sapte competitori nu mai are un calendar clar. In schimb, oficialii au idei.
Soarta privatzarii Casei de Economii si Consemnatiuni este o necunoscuta, desi n-ar trebui sa fie asa. In mod deloc paradoxal, din momentul in care a devenit clar ca Romania nu va mai avea acord cu Fondul Monetar International, termenele calendaristice care ar trebui sa insoteasca privatizarea CEC nu mai exista.

Exista pericolul scaderii valorii de piata

Motivul pentru care privatizarea CEC a devenit incerta este clar. Ofertele competitorilor sint nesatisfacatoare in raport cu asteptarile Guvernului, care spera sa obtina mai multi bani pe pachetul de actiuni scos la vinzare. Dincolo de neseriozitatea de care s-ar da dovada cel putin in raport cu bancile straine ramase in cursa, o aminare sine die a vinzarii s-ar putea sa nu conduca la un rezultat financiar mai bun. Din punctul de vedere al vitezei cu care se va misca CEC, fie ea si restructurata, va fi mai mult decit probabil depasita de competitorii aflati acum pe piata bancara romaneasca. Ca atare, cota sa de piata, si-asa destul de mica, ar putea deveni si mai ingusta, iar pretul ei va scadea in consecinta. Acesta este semnalul dat de un studiu al BA-CA dat recent publicitatii: aceasta decizie s-ar putea dovedi una eronata. Interesul investitorilor pentru CEC ar putea sa se reduca mai tirziu, datorita faptului ca gradul de saturatie al sectorului bancar este in crestere, avertizeaza specialistii austrieci. Autorii raportului apreciaza ca, daca reducerea drastica a cotei de piata a CEC, de la 9,8% in 2000 la 4,5% in septembrie 2005 va continua si in viitor, este discutabil daca autoritatile vor obtine un pret peste cel oferit in prezent, in conditiile diminuarii importantei bancii pe piata. Statul este un gestionar prost chiar la o banca ce merge, dar la CEC unde banca trebuie restructurata si pozitionata pe piata?!, spune analistul financiar Bogdan Baltazar.

Capitalizare cu banii de pe BCR?

Ministrul Finantelor si in acelasi timp seful Comisiei de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni nu a mai facut nici o precizare menita sa ridice ceata asupra procesului de vinzare a bancii, desi este primul care a furnizat informatia privind faptul ca aceasta vinzare nu mai este una sigura. Variantele avute in vedere au fost dezvaluite insa de presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, Varujan Vosganian, pentru Bankingnews: In legatura cu orizontul optim de privatizare, exista doua posibile variante. Cea dintii ar fi privatizarea imediata, ceea ce, din punctul de vedere al atractivitatii CEC, nu ar fi solutia cea mai nimerita. Ar exista o a doua varianta, de a permite continuarea procesului de redresare si de a relansa procesul de privatizare catre sfirsitul anului viitor. Aceasta a doua varianta presupune citeva operatiuni suplimentare. Anume, o recapitalizare a CEC (se poate face acest lucru utilizind, de pilda, 200 de milioane de euro din sumele rezultate din privatizarea BCR) si, eventual, o manevra similara celei realizate la BCR, anume o privatizare mijlocita prin intermediul IFC si BERD. Aceste actiuni pot transforma CEC intr-o oferta atractiva, sustine Varujan Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri