Majorarea preturilor administrate, precum si fluxurile de capital volatile in contextul crizei datoriilor suverane pun presiune asupra inflatiei, iar politica monetara va trebui sustinuta de continuarea consolidarii fiscale si a corelarii salariilor cu productivitatea, sustine Banca Nationala.
"Riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflatiei raman insa semnificative, ele avand ca sursa calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate, volatilitatea fluxurilor de capital in contextul posibilelor evolutii ale crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, precum si incertitudinile privind comportamentul preturilor internationale ale materiilor prime", se arata in comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administratie al BNR dupa sedinta de politica monetara si aprobarea raportului trimestrial privind inflatia, informeaza Mediafax.

CA-ul Bancii Nationale a Romaniei a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"In contextul persistentei riscurilor privind prelungirea crizei datoriilor suverane, aplicarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, in special a celor privind consolidarea fiscala si corelarea evolutiei salariilor si a productivitatii muncii, este esentiala pentru asigurarea redresarii pe baze sanatoase a economiei romanesti in cadrul procesului de convergenta nominala si reala. In aceste conditii, continuarea atitudinii prudente a politicii monetare este necesara nu numai pentru a raspunde riscurilor semnificative ce raman la adresa inflatiei, ci si eventualitatii unei volatilitati sporite a fluxurilor de capital vizand economiile emergente", se mai arata in comunicatul bancii centrale.

Reintroducerea corelatiei salarii - productivitate in mesajul CA-ului BNR intervine in contextul in care autoritatile romane si reprezentantii FMI discuta despre momentul in care pot fi reluate majorarile salarile pentru angajatii din sectorul bugetar. O parte dintre partenerii coalitiei de guvernare vorbeste de cresteri de pana la 5% inca din toamna acestui an.

Potrivit bancii centrale, prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva imbunatatirea perspectivei inflatiei pe termen scurt, ca urmare a disiparii efectului de runda intai al majorarii TVA, in linie cu anticiparile BNR privind incheierea ciclului de manifestare in economie a efectelor socului de oferta aferent acesteia, a calmarii tensiunilor pe pietele internationale ale produselor alimentare si a unui preconizat impact favorabil al ofertei agricole interne.

"Potrivit celor mai recente date statistice, productia industriala si exporturile si-au continuat trendul ascendent. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregata persista, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat, centrata pe segmentul corporatiilor, ramane modesta si in contextul accentuarii riscurilor legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, dar si al unor semnale privind o relativa incetinire a redresarii economice in aceasta zona", mai noteaza CA-ul BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri