Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a semnalat, joi, ca banca a reluat achizitiile de obligatiuni si a suplimentat fondurile puse la dispozitia bancilor comerciale, pentru a opri extinderea crizei datoriilor suverane la Italia si Spania, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

"Nu as fi surprins ca pana la sfarsitul conferintei sa fie vizibil ceva pe piata. Este un program care se afla in derulare", a spus Trichet, in timpul unei conferinte organizate dupa sedinta de politica monetara a BCE.

Oficialii europeni incearca sa izoleze Spania si Italia, pentru care randamentele obligatiunilor au urcat la niveluri record pentru zona euro, de teama ca acestea sa nu urmeze soarta Greciei, Irlandei si Portugaliei in a cere ajutor financiar extern.

Preturile obligatiunilor au crescut in urma afirmatiilor lui Trichet. Persoane cu informatii despre tranzactii au declarat ca BCE a cumparat obligatiuni emise de Portgalia si Irlanda.

Trichet a indicat si ca BCE este reticenta in a amana noi majorari de dobanda, in contextul in care investitorii isi reduc asteptarile pentru o noua majorare a ratei cheie in acest an, dupa cele doua din prima parte a anului.

Chiar daca admite ca exista un nivel "deosebit de ridicat" de incertitudine, dobanzile BCE sustin, inca, avansul economic, iar riscurile infaltioniste persista, a adaugat el.

BCE va imprumuta bancilor din zona euro cati bani au nevoie pentru sase luni si va extinde masurile de sprijinire a lichiditatii pana la sfarsitul anului, a spus Trichet.

Banca a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la 1,5%.

Bancile centrale din Elvetia si Turcia au redus saptamana aceasta dobanzile, iar Banca Japoniei a anuntat noi masuri de stimulare a economiei, in contextul amplificarii temerilor privind incetinirea economiei SUA si a inrautatirii crizei datoriilor din Europa. Banca Angliei a mentinut dobanda la minimul record de 0,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Unul dintre cei mai puternici oameni din BCE paraseste banca
Setari Cookie-uri