Moneda nationala a recuperat pierderile inregistrate la deschiderea sesiunii, iar cursul a coborat sub 4,24 lei/euro, in linie cu evolutia valutelor din regiune, dupa ce temerile privind intrarea economiei americane intr-o noua recesiune s-au calmat in urma datelor mai bune pe piata muncii din SUA., informeaza Mediafax.

In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2350 - 4,2370 lei/euro, putin mai sus fata de nivelul din aceeasi perioada din sedinta precedenta, de 4,2300- 4,2330 lei/euro.

Leul s-a depreciat la deschidere, iar punctul maxim a fost atins in prima ora, de 4,2550 lei/euro, in cadrul unor tranzactii cu volume mai mari de valuta.

Ulterior, paritatea a coborat usor sub nivelul de 4,24 lei/euro, iar revenirea a fost sustinuta de datele de pe piata fortei de munca din SUA, care a surprins in mod pozitiv pietele.

Piata muncii din SUA a adaugat in iulie 117.000 de noi joburi, rata somajului coborand la 9,1%, acesta fiind primul semn macroeconomic incurajator din ultima perioada.

Temerile ca Statele Unite ar putea aluneca iar in recesiune, impreuna cu incapacitatea Europei de a controla criza datoriilor suverane, au afectat vineri puternic pietele financiare.

Bursele europene au intampinat de asemenea cu optimism noile date ale guvernului american, iar bursa de la New York a deschis in urcare usoara.

Totodata, valutele tarilor vecine au trecut si ele pe cresteri modeste, dupa datele din SUA.

BNR a publicat vineri pentru francul elvetian un curs de referinta cu 9,59 bani mai mare, de 3,9130 lei/franc, atingand astfel un nou maxim istoric, iar in raport cu euro paritatea a urcat cu 1,83 bani, la 4,2419 lei/euro, pe fondul aversiunii crescute la risc a jucatorilor din prima parte a zilei.

De la inceputul anului cursul leu/franc a crescut cu 14,2%, de la 3,4242 unitati.

Inchiderea unor pozitii importante pe activele riscante si cautarea unui refugiu in investitii sigure, au dus moneda elvetiana la un nou maxim record fata de euro.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul, iar BNR a anuntat un curs de referinta cu 2,89 bani mai mare, de 3,0005 lei/dolar, de la 2,9716 lei/dolar joi.

Dobanzile de referinta afisate vineri pentru plasamentele pe o zi se plasau in intervalul 4,38% - 4,88%, usor peste nivelurile de joi, de 4,2% - 4,7%. In acelasi timp, au crescut usor si randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, de la 4,13% - 4,63%, la 4,29% - 4,79%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cat a costat interventia BNR pentru a tine cursul valutar sub 5 lei
Setari Cookie-uri