In ianuarie, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 261.231 de contracte futures si options, nou record de tranzactionare lunar, volumul lichiditatii depasind 125 milioane euro. Acest trend crescator s-a continuat si in prima sedinta din februarie cand au fost tranzactionate peste 18.000 de contracte, semn ca bursa sibiana devine un adevarat barometru influenta sa extinzandu-se si asupra pietei spot. "Sentimentul de reusita este cu atat mai puternic cu cat, pe fondul acestor rezultate, CNVM a autorizat BMFMS ca operator de piata", a declarat presedintele institutiei sibiene, dl Teodor Ancuta.

Luna trecuta, cel mai activ intermediar a fost SSIF Vanguard SA, liderul anului trecut, cu peste 50.300 contracte. Pe locul secund s-a aflat BT Securities SA cu 26.836 contracte iar pe trei SSIF Broker SA cu 25.726 contracte. In ianuarie, pe piata sibiana activau 26 de societati de investitii financiare dintre care 25 au fost active. "Ianuarie s-a caracterizat printr-un debut in tromba al pietei la termen", precizeaza Mirabela Coos, trader la Broker SA. "Pe fondul lichiditatii reduse de la BVB, de la inceputul anului, cotatiile futures au urcat in primele zile in mod surprinzator, apropiindu-se de maximele istorice din decembrie, in special cele trei SIF-uri care au avut o lichiditate echivalenta celei de la BVB". Luna trecuta, cele mai cautate derivate au fost cele pe SNP, tranzctionandu-se 72.343 contracte. Preturile futures au avut o ascensiune apreciabila, cei care au cumparat putand obtine randamente de 178%, pentru martie si 138%.


In topul lichiditatii, locul doi apartine SIF 5 Oltenia cu 43.224 contracte, volumele tranzactionate in piata futures depasind, in unele sedinte, pe cele realizate la BVB. In acest caz cumparatorii pentru scadenta martie au putut obtine intr-o singura luna randamente de pana la 63%.


Pe derivatele cu actiunile TLV s-au realizat peste 41.000 contracte. Pe aceasta piata se remarca castigurile care puteau fi obtinute de vanzatorii pentru scadenta iunie, randamentul lunar fiind de pana la 280%. "Doua dintre cele mai interesante evolutii le-au avut derivatele pe SNP si TLV cu scadenta martie", precizeaza Coos. "Pe langa volumele deosebite, de exemplu, tranzactiile pe SNP depasind prin echivalent chiar volumul de la BVB, preturile celor doua contracte au pastrat o miscare constant ascendenta, micile corectii fiind nesemnificative. Evolutia preturilor in anumite tuneluri, SNP intre 0,61 si 0,62 lei iar TLV intre 1,40 si 1,44 lei, au dovedit ca pe cele doua titluri exista jucatori destul de mari, atat speculatori cat si dintre cei care urmaresc protejarea portofoliului".

La randul sau, Bogdan Ungureanu, broker la SSIF BT Securities considera ca, "piata se afla intr-o evidenta crestere atat ca numar de contracte cat si ca maturizare a investitorilor. Ei manifesta insa o precautie exagerata, ajungandu-se ca unele derivate sa se tranzactioneze la cotatii mult prea apropiate fata de pretul activului suport sau chiar sub acesta, lucru curios avand in vedere ca mai sunt doua luni pana la scadenta". Despre aceasta situatie, Mirabele Coos afirma ca, "fenomenul s-a facut remarcat, cu precadere in a doua jumatate a lunii, ceea ce indica fie o prudenta ridicata, investitorii fiind probabil marcati de evolutia bursei din februarie trecut, fie o neincredere in posibilitatea inregistrarii de noi maxime istorice pana la scadenta martie".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri