BNR nu intentioneaza sa ia masuri precum cele adoptate de Ungaria in ceea ce priveste creditele in franci elvetieni, iar inlesnirile la plata trebuie abordate de la caz la caz, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.
"Inainte de a va raspunde, va aduc in memorie faptul ca acolo (Ungaria - n.r.) s-a facut o usoara reesalonare. Plusul de plata s-a adunat intr-un cont la banca si de la caz la caz se va plati in 2-3 ani", a spus Isarescu, intrebat daca si in Romania sunt necesare masuri similare privind plata ratelor la imprumuturile in franci elvetieni.

El a spus ca trebuie avuta in vedere o abordare individuala, in functie de optiunea fiecarui client, intrucat sunt persoane care dispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai inalt si nu vor sa amane datoriile.

"Abordarile trebuie sa fie individuale si din cunostintele noastre ele deja exista. Este vorba de impingerea spre viitor a unei parti din aceasta povara suplimentara", a afirmat guvernatorul BNR.

In opinia lui, evolutia francului elvetian creeaza riscuri atat pentru banci, cat si pentru clienti, dar mult mai rezonabile comparativ cu situatia din Ungaria.

"Avem 2-3 banci unde riscurile sunt mai mari si le-am adresat sugestia puternica sa provizioneze aceste riscuri si dansii au facut-o, sunt ascultatori", a conchis Isarescu.

Guvernul ungar a introdus anul trecut un moratoriu pe prescrierile de ipoteci pentru a preveni executarea silita a mii de persoane care nu au facut fata ratelor la creditele ipotecare. Intre timp, autoritatile au ridicat moratoriul dupa un acord incheiat in luna mai cu bancile care ofera o rata fixa de schimb de 180 forinti/franc, cu 28% sub nivelurile de pe piata, diferenta fiind acumulata in noi credite in moneda locala, garantate de stat.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unitati in perioada 2006-2008 la peste 180 unitati la sfarsitul anului 2009, 222 unitati la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unitati la sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor bancii centrale ungare. Luni, un franc elvetian valoreza 252,14 forinti.

Francul elvetian a atins vineri un nou maxim record fata de euro, din cauza temerilor privind franarea cresterii economice a SUA si criza datoriilor de stat din Europa, care au determiant investitorii sa renunte la active riscante si sa caute refugiu in investitii sigure.

Si in raport cu leul francul elvetian s-a apreciat puternic. BNR a anuntat luni un curs de referinta de 3,9173 lei/franc, un nou maxim istoric.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri