Leul a continuat sa se deprecieze pe piata interbancara, in conditiile in care aversiunea la risc a jucatorilor a intors bursele vest-europene pe minus si piata futures din SUA inregistra o volatilitate ridicata, astfel ca paritatea a urcat spre 4,31 lei/euro la finalul zilei.
"Lumea se uita dupa orice ar semana a veste buna, insa nu gasesc niciuna. Incertitudinea privind capacitatea marilor guverne de a rezolva problemele cu care se confrunta a determinat jucatorii sa vanda din activele riscante", a spus un dealer, citat de Mediafax.

In jurul orei 15:30 s-au publicat date despre piata muncii din SUA, care indica o scadere usoara a cererilor de somaj, insa informatiile au avut un impact minor asupra pietelor financiare, jucatorii fiind mai atenti la problemele din Europa, privind contagiunea crizei datoriilor de stat. In jurul orei 16:00, bancile cotau euro intr-un interval foarte larg, intre 4,2940 - 4,3020 lei/euro, mult peste inchiderea de miercuri, de 4,2665 - 4,2700 lei/euro.

"Intervalul larg in care este cotat leul denota incertidinea maxima de pe pietele internatioanale", a spus un dealer.

Potrivit dealerilor, leul s-a confruntat cu o presiune semnificativa de depreciere dupa inchiderea sesiunii locale de miercuri, iar cursul a urcat si atunci putin peste 4,3 lei/euro.

La deschidere schimburile se perfectau in jurul nivelului de 4,2850 lei/euro, iar in prima parte a zilei cursul a fluctuaut aproape de 4,29 lei/euro. Ulterior, cursul a inceput sa urce, iar maximul zilei a fost atins chiar spre inchidere, de 4,3090 lei/euro.

Valutele din regiune afisau deprecieri usoare, iar bursele europene au trecut pe minus, dupa ce actiunile bancare au pierdut cresterile din prima parte a sedintei de joi, in frunte cu grupurile franceze Societe Generale si BNP Paribas.

In acelasi timp, euro se aprecia cu 3,6% fata de francul elvetian, evolutie explicata de dealeri de aparitia unui zvon potrivit caruia elvetienii ar vrea sa introduca un impozit de 1% pe depozitele in franci ale nerezidentilor.

BNR a anuntat joi pentru euro un curs de referinta de 4,2855 lei/euro, maximul din acest an, iar pentru francul elvetian paritatea a atins un nou record istoric, de 4,0898 lei/franc.

Un curs superior pentru euro a fost publicat de BNR cel mai devreme la 30 decembrie, de 4,2877 lei/euro. Comparativ cu nivelul de miercuri, paritatea este cu 2,35 bani mai mare, de la 4,2620 lei/euro.

Francul elvetian a atins joi al cincilea maxim consecutiv, cursul fiind cu 0,33 bani mai mare fata de paritatea de miercuri, de 4,0865 unitati. Leul s-a depreciat in acest an cu 19,5% fata de moneda elvetiana, de la 3,4211 lei/euro la finalul lunii decembrie 2010. Leul s-a depreciat si in raport cu moneda americana, iar paritatea oficiala a urcat cu 5,48 bani, la 3,0177 lei/dolar, de la 2,9629 lei/dolar miercuri.

Dobanzile de referinta afisate joi pentru plasamentele pe o zi au urcat de la 4,28 - 4,78% la 4,78 - 5,28%, iar randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au crescut de la 4,25 - 4,75% la 4,75 - 5,25%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri