Analiza firmei de consultanta financiara KTD Invest arata ca actiunile Bancii Transilvania au un indice PER de 35,6, ceea ce indica o supraevaluare a acestor actiuni de catre piata de capital.
Banca Transilvania a traversat o saptamina de crestere (ca mai toata piata, de altfel). Profitul net pe actiune, preliminar, anuntat de banca pentru anul 2005 a fost de 0,0421 lei, ceea ce conduce la o valoare a PER de 35,6 (pretul luat in calcul este cel de 1,5 lei/actiune) si indica o supraevaluare a acestei actiuni de catre piata. Profitul total a crescut cu 68% comparativ cu cel inregistrat la finele anului precedent, insa profitul net pe actiune a scazut in anul 2005, comparativ cu anul 2004, ca urmare a majorarii semnificative de capital, inregistrate in anul 2005. La nivelul saptamanii, pretul actiunilor TLV a variat intre un minim de 1,4400 lei si un maxim de 1,5100 lei/actiune (noul maxim la perioadei ex-dividend). Pretul de inchidere al saptaminii a fost de 1,4800 lei/actiune, in crestere cu 2,7% in comparatie cu cel al saptaminii precedente.

PER mic la RRC

Principalul eveniment al saptaminii trecute il reprezinta faptul ca societatile listate au inceput sa comunice investitorilor datele financiare estimate pentru anul trecut. Raportari au efectuat pina acum SIF Moldova, Oltchim, Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare Constanta. Rompetrol Rafinare Constanta a realizat 6% din totalul bursier al saptaminii, cu o valoare a tranzactiilor de 18,15 milioane de lei. Pretul a variat in intervalul 0,1180-0,1230 lei/actiune (acesta din urma fiind si pretul de inchidere al saptaminii). Dupa inchiderea sedintei de vineri, au fost publicate rezultatele financiare preliminate pentru anul 2005. Profitul net este de 269,46 de milioane de lei, de 8,61 ori mai mare decit cel realizat la finele anului 2004. EPS (profitul net pe actiune) este in aceste conditii de 0,01277 lei/actiune. In conditiile unui pret de 0,1230 lei/actiune, valoarea indicatorului PER este de 9,63.

Concluzii

In general, daca o societate are un PER cuprins intre 15 si 25, indicat ar fi ca acele actiuni sa fie cumparate. Daca indicele PER este mai mare de 25, atunci e cazul ca acele actiuni sa fie vindute. Nu uitati totusi ca decizia de a cumpara actiunile unei societati ori de a le vinde va apartine in totalitate. In general, investitorii care efectueaza plasamente la preturile actuale de tranzactionare cumpara de fapt pe baza asteptarilor privind potentialul de crestere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri