Societatea care emite politele obligatorii pentru locuinte detine un portofoliu de aproape 820.000 de contracte, pentru circa 10% din locuintele din Romania, valoarea primelor subscrise si incasate fiind de 13,4 milioane lei, a anuntat Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Proprietarii de imobile sunt obligati, prin Legea 260/2008, sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro, scrie Mediafax. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera trei riscuri - cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. Termenul limita pentru incheierea politei a expirat la 5 august, conform unui anunt al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

PAID a achitat despagubiri pentru 24 de dosare, in valoare totala de aproape 175.000 de lei. Recent, societatea a platit prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro, pentru o locuinta din localitatea Avrig, judetul Sibiu, distrusa de inundatiile care s-au produs pe valea raului Avrig.

"In acest moment, mai sunt avizate inca 25 de dosare de dauna, care au fost deschise in urma producerii riscurilor de aluncare de teren si inundatii, ca fenomene naturale", se arata intr-un comunicat al PAID.

Compania precizeaza ca sunt excluse din asigurarea obligatorie emisa de societate orice alte riscuri decat cele prevazute de lege si cu atat mai mult cele provocate de factorul uman, cum ar fi revarsarea lacurilor de acumulare, tasarea terenului sub sarcina constructiei, prabusirea sau surparea locuintelor ca urmare a lucrarilor de prospectiuni, exploatari miniere sau edilitare.

"PAID nu poate incalca prevederile legislatiei si sa acorde despagubiri pentru locuinte asigurate, dar avariate de alte riscuri decat cele inscrise in Legea 260/2008. Fenomene precum tasarea, surparea sau prabusirea unei locuinte nu reprezinta riscuri asigurabile pentru PAID. Acestea pot fi sau nu cuprinse intr-un contract facultativ de asigurare, dar Pool-ul nu emite astfel de polite", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.
Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.

CSA a anuntat saptamana trecuta ca gradul de asigurare a fondului national locativ a ajuns la 45%, in crestere cu aproape 5 puncte procentuale fata de 30 iunie, cand se situa la 40,3%. La jumatatea anului numarul locuintelor asigurate era de 3,37 milioane, din care 2,79 milioane prin asigurari facultative si 583.400 prin asigurari obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri