Leul s-a apreciat usor spre finalul ultimei zile de tranzactionare, iar cotatiile au coborat spre 4,28 lei/euro, evolutie sustinuta de dobanzile ridicate de pe piata monetara, dar si de anuntul privind cresterea vanzarilor de retail din SUA, care a calmat temerile privind o noua recesiune, potrivit Mediafax.
In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,2760 - 4,2790 lei, mult sub nivelul din acelasi moment de joi, cand paritatea fluctua in intervalul 4,2940 - 4,3020 lei/euro.

Moneda nationala a deschis in jurul nivelului de 4,29 lei/euro, in scadere fata de finele sesiunii precedente, iar primele tranzactii au inceput sa scada usor cursul, pe fondul dobanzilor ridicate din piata monetara, potrivit dealerilor.

In a doua parte a zilei au fost publicate datele despre vanzarile de retail din Statele Unite, care au inregistrat in iulie cea mai mare crestere incepand din martie, de 0,5%, acest lucru temperand temerile ca cea mai mare economie a lumii ar putea intra din nou in recesiune.

Astfel, bursele europene si-au amplificat cresterile consemnate la jumatatea zilei, in timp ce valutele din regiune afisau aprecieri de pana la 0,6%.

Bursele europene au trecut pe crestere vineri, dupa ce Uniunea Europeana a interzis vanzarea in lipsa a actiunilor unor companii financiare pe bursele din patru tari, pentru a consolida increderea din piete, afectate in ultimele zile de zvonuri si de costuri de credit tot mai mari.

BNR a publicat un curs de referinta in scadere cu 19,72 bani pentru francul elvetian, de 3,8926 lei/franc, dupa cinci maxime consecutive, iar paritatea in raport cu euro a coborat cu 0,71 bani, la 4,2784 lei/euro.

BNR a anuntat joi pentru euro un curs de referinta de 4,2855 lei/euro, maximul din acest an, iar pentru francul elvetian paritatea s-a situat la un record istoric, de 4,0898 lei/franc.

Francul elvetian continua sa inregistreze corectii vineri fata de euro si dolar datorita amenintarilor Bancii Nationale a Elvetiei, care a promis ca va lupta tot mai dur pentru a combate aprecierea monedei.

Leul s-a apreciat vineri si in raport cu moneda americana, iar paritatea oficiala a scazut cu 1,2 bani, de la 3,0177 lei/dolar la 3,0057 lei/dolar.

Dobanzile de referinta practicate vineri pentru plasamentele pe o zi au urcat semnificativ, de la 4,78 - 5,28% la 5,83 - 6,33%, iar randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au crescut de la 4,75 - 5,25% la 5,82 - 6,32%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri