Romania este vulnerabila la revenirea creditarii in valuta, cu risc potential de instabilitate financiara, pe fondul inflatiei ridicate persistente, care va obliga BNR sa mentina dobanzile peste cele din zona euro, avertizeaza agentia de rating Fitch, potrivit Mediafax.

"Este de remarcat ca Romania nu s-a putut apropia de stabilitatea preturilor, in pofida scaderii puternice a cererii interne. Exista riscul ca, din cauza inflatiei persistent ridicate din Romania, politica monetara sa mentina ratele nominale peste cele din zona euro si un curs valutar stabil pentru o perioada mai indelungata, recreand astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare in moneda straina si potentiala instabilitate financiara viitoare", se spune intr-o analiza a Fitch Ratings, efectuata inainte de publicarea datelor oficiale privind inflatia pentru luna iulie.

Fitch anticipeaza ca inflatia va scadea in a doua jumatate a acestui an, in principal datorita efectelor de baza. Intr-adevar, inflatia anuala a coborat in iulie sub pragul de 5%, odata cu disparitia efectului de baza a majorarii TVA de la 19% la 24% in aceeasi luna a anului trecut, care a umflat rata anuala a cresterii preturilor in ultimele 12 luni la peste 8%.

Inflatia se mentine peste tinta BNR din 2006 si se estimeaza ca acest prag va fi depasit si in acest an.

"Agentia estimeaza o inflatie anuala medie de 6,8%, mai ridicata decat prognoza BNR din Raportul de Inflatie din mai 2011. Cu toate acestea, directia prognozei BNR arata ca inflatia are sanse mici sa revina la tinta inainte de mijlocul anului 2012", noteaza agentia de rating.

Fitch estimeaza ca majorarea preturilor administrative ar putea adauga 0,6 puncte procentuale la inflatie pana la sfarsitul acestui an.
"BNR a mentinut dobanda cheie neschimbata din mai 2010, desi perspectiva inflatiei s-a inrautatit substantial, argumentand ca socurile inflationiste sunt doar temporare. Politica monetara incearca sa ancoreze asteptarile pentru a asigura revenirea inflatiei la tinta pe termen mediu, dar numai prin comunicarea unei inclinatii catre restrangere. Analistii din piata, ca si Fitch, sunt mai sceptici", se spune in analiza.

Agentia de rating considera ca inflatia ridicata este principalul actor care va impiedica intrarea Romaniei in mecanismul ERM II in 2012 si, implicit, adoptarea monedei euro in 2015.

"Tinta oficiala a Romaniei pentru adoptarea euro ramane 2015, ceea ce implica intrarea in ERM II in 2012. Fitch considera ca aceste obiective sunt prea optimiste, in principal din cauza inflatiei ridicate, dar au o utilitate ca ancore ale politicii monetare", conchide Fitch.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni ca a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, si prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%.

In luna mai, BNR majorase prognoza de inflatie pentru anul in curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.
Fitch a imbunatatit in luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.

Fitch a retrogradat Romania in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, la "BB+", cu perspectiva negativa, temandu-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.

Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri