Francul elvetian a scazut luni la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani fata de euro si dolar, in urma speculatiilor ca Banca Nationala a Elvetiei (BNE) va interveni pentru a tempera aprecierea monedei prin stabilirea unei tinte a cursului, relateaza Reuters, citat de Mediafax.

Speculatiile au parut sa fie confirmate de un articol aparut duminica in publicatia SonntagsZeitung, potrivit caruia urmeaza sa fie stabilita o limita a cursului euro/franc.

Dealerii au declarat insa ca vanzarile de franci au fost determinate de speculatiile de dinaintea unei sedinte a guvernului elvetian programata miercuri, in conditiile in care Banca Nationala a Elvetiei (BNE) a obtinut sprijinul principalului partid de guvernamant pentru vanzarea directa de franci in vederea deprecierii cursului.

"Piata vede ca exista posibilitatea ca BNE sa aiba un plan, ceea ce creste nervozitatea in legatura cu francul elvetian. Exista zvonuri ca ar putea stabili un curs tinta de 1,2 franci pentru un euro, dar BNE nu a mentionat un nivel, astfel incat trebuie asteptata sedinta de miercuri", a declarat Manuel Oliveri, analist la UBS.

Euro a urcat la 1,1458 franci elvetieni pe unitate pe platforma de tranzactionare EBS, iar la ora transmiterii stirii era cotat in crestere cu 2,5%, la 1,1365 franci pe unitate.

Saptamana trecuta, euro a coborat la un minim record de 1,0075 franci pe unitate.

Dolarul s-a apreciat cu 2,1%, la 0,7938 franci pe unitate, dupa un maxim atins in timpul tranzactiilor de 0,7998 franci pe unitate.

Unii jucatori din piata se intreaba daca stabilirea unui curs tinta euro/franc va fi eficienta, avand in vedere natura factorilor care au determinat aprecierea monedei elvetiene.

"Suntem sceptici fata de ideea de a stabili o tinta a cursului francului, a carui apreciere este determinata mai degraba de depozitele in aceasta moneda si de fluxul de capital care intra in Elvetia din zona euro, decat de speculatii", a declarat Kiran Kowshik, analist la BNP Paribas.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Leul si alte monede din Europa de Est s-au depreciat usor fata de euro
Setari Cookie-uri