Asociatia Romana a Bancilor i-a cerut lui Isarescu sa permita rate mai mari la creditele acordate populatiei. Daca vor avea succes, rata la un credit poate fi jumatate din leafa, fata de o treime, cit este permis acum.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis ieri o scrisoare catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), in care solicita majorarea pragului de indatorare a unei familii de la 35 la 50% din venituri.

Astfel, un client se poate expune mai mult de 35% din venitul net atunci cind este vorba despre un credit in lei, deoarece la acest tip de credit clientul nu se expune riscului valutar, a explicat presedintele ARB, Radu Ghetea, pentru BBC.

Daca propunerea ARB va fi acceptata, cetatenii se vor putea imprumuta mai mult la banci, pentru ca nivelul ratei lunare la un credit va putea ajunge la 50% din venituri, fata de 35% cit este acum.

De la 1 ianuarie 2007, cind teoretic sintem in Uniunea Europeana, bancile (straine - n. red.) cu care noi sintem in concurenta n-au rezerva minima obligatorie de 35%, n-au restrictie privind creditele, nu au plati pe care le avem noi la fondul de garantare a depozitelor si toate lucrurile acestea. Deci, costul fondurilor lor este mult redus, si atunci isi permit sa dea credite cu dobinda mai mica, a explicat Ghetea.

Asa cum era de asteptat, BNR nu a oferit inca un raspuns la cerintele bancherilor. Ieri (acum doua zile n. red.) a avut loc o intilnire la BNR cu Asociatia Romana a Bancilor. Banca centrala a ascultat propunerile ARB si va analiza solicitarea bancherilor comerciali, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Bucurestiul ar putea castiga daca decade centrul financiar londonez