Costurile suportate de bancile europene pentru finantarea in dolari au revenit pe la cel mai ridicat nivel inregistrat dupa 2008, din cauza investitorilor care continua sa reduca imprumuturile acordate institutiilor financiare din regiune, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Acest fapt obliga bancile sa caute solutii alternative pentru finantarea operatiunilor din Statele Unite.

Bancile europene obtin greu finantare in dolari din cauza reticentei investitorilor fata de institutiile financiare expuse la rostogolirea datoriilor tarilor periferice din zona euro.

Din acest motiv, bancile sunt nevoite sa recurga la pietele valutare pentru a schimba euro in dolari.

"Devine din ce in ce mai costisitor pentru banci sa obtina dolari", a declarat Jens Nordvig, seful departamentului de cercetari in domeniul tranzactiilor cu venituri fixe la banca Nomura in New York.

Rata swap euro-dolar pe termen de trei luni, care scade atunci cand creste costul de finantare al bancilor din zona euro, a coborat luni la -0,925 puncte procentuale, de la -0,88 puncte vineri.

Saptamana trecuta, rata swa0 a atins -0,96 puncte procentuale, cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate.

Analistii cred ca rata nu va atinge nivelul minim record de -3 puncte procentuale inregistrat la prabusirea Lehman Brothers, datorita imprumuturilor saptamanale in dolari acordate de Banca Centrala Europeana (BCE).

Dobanzile interbancare de la Londra pentru imprumuturile in dolari pe termen de trei luni au atins 0,30844%, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, si se mentin pe un trend ascendent.

'Pentru imbunatatirea conditiilor pe pietele monetare este nevoie de masuri referitoare la sistemul bancar", a declarat Benjamin Schroeder, analist la Commerzbank.

Un factor pozitiv este cresterea rezervelor detinute de bancile straine la Rezerva Federala americana, punand capat unor retrageri de 131 miliarde de dolari efectuate in ultimele cateva saptamani.

Bancile straine au constituit rezerve solide de dolari la Fed, care, impreuna cu lichiditatile oferite de bancile centrale, au redus o parte din temerile ca bancile se confrunta cu riscuri similare celor din 2008.

Investitorii asteapta reuniunea anuala a Fed care va avea loc vineri, pentru informatii legate de stabilizarea sau nu a depozitelor bancilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Pilonul II de pensii: cum afli câți bani ai și când îi poți retrage
Setari Cookie-uri