Reforma din sanatate, pusa la cale de ministrul Eugen Nicolaescu, pare sa urmareasca un singur scop: eficientizarea sectorului public. Desi s-a tot vorbit de stimularea initiativei private in sanatate, in pachetul de legi propus de minister nu sunt prevazute facilitati, ci chiar mai multe piedici decat pana acum.
Fata de Legea asigurarilor private de sanatate care este in vigoare, modificarile propuse in pachetul de legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament sunt minime. Practic, doar au fost redefiniti o serie de termeni din domeniul asigurarilor private de sanatate. Legislatia care va fi promovata nu ne ajuta si nici nu ne incurca. Ne asteptam la o deschidere mai mare catre sectorul privat, spre o piata concurentiala, insa nu s-a intamplat nimic, ne-a declarat Gabriel Ionescu, director general al Medicover. Surse din cadrul companiei de asigurari Allianz-Tiriac, firma care a intrat de curand pe aceasta piata, au intarit aceasta opinie, aratand ca singurele modificari notabile au fost definirea mai clara a unor termeni in domeniul furnizarii de servicii medicale.

De exemplu, s-a stabilit ca vor fi doua tipuri de polite de asigurare de sanatate voluntara: complementara si suplimentara. In plus, a fost definit si termenul de pachet de servicii medicale de baza, fara a se spune clar care este acesta. Concret, o persoana care incheie o polita de asigurare complementara va beneficia de ingrijire in sistemul privat pana la nivelul sumei asigurate prin polita, inclusiv serviciile cuprinse in pachetul de baza, urmand ca furnizorul privat sa recupereze contravaloarea pachetului de baza de la Casa Nationala de Asigurari de Sana-tate. Altfel spus, asiguratul nu va plati de doua ori pentru serviciile din pachetul de baza, o data prin contributia obligatorie la CNAS si a doua oara prin polita complementara.

Deduceri pe hartie

O alta problema care ii preocupa pe jucatorii de pe piata asigurarilor private de sanatate este acordarea deducerii de 200 de euro pe an de care beneficiaza firmele care incheie astfel de asigurari pentru angajati. Deducerea este prevazuta in Codul Fiscal, dar nu poate fi aplicata pana cand nu apar normele Legii asigurarilor private de sanatate care se asteapta sa fie emise abia dupa trei luni de la adoptarea pachetului de legi amintit, desi ele trebuiau elaborate de aproape un an. Daca s-ar acorda deducerea prevazuta de lege, mult mai multe companii ar fi interesate sa faca asigurari pentru angajati, deoarece acestia reprezinta cel mai valoros capital. Deocamdata nu stim cand vor fi acordate aceste deduceri, a adaugat Gabriel Ionescu.

In ce priveste restrictiile care vor fi impuse actorilor de pe piata privata, in noul pachet legislativ se stabileste ca serviciul public de Salvare nu va mai putea colabora cu clinicile particulare. Pe langa aceasta, certificatele medicale vor mai putea fi eliberate de furnizorii pri-vati de servicii medicale numai daca acestia incheie contracte cu CNAS. Or, majoritatea acestora se feresc sa faca un astfel de contract pentru ca spun ca tarifele impuse sunt prea mici si nu acopera costurile.
Revenind la pachetul de legi, reprezentantii firmelor din domeniul asigurarilor private de sanatate au inaintat Ministerului Sanatatii un set de propuneri care sa fie cuprinse in noua legislatie. Am depus un memoriu la minister, dar nu am primit nici un raspuns. Pur si simplu am fost ignorati, afirma directorul general al Medicover, unul dintre initiatorii documentului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri