Actiunile romanesti au avut o evolutie spectaculoasa in ianuarie. Dar efectul primei luni din 2006 nu a fost vazut numai asupra bursei de la Bucuresti, ci in toata regiunea est-europeana.Surprinzator este insa ritmul de crestere al BVB, mult mai accentuat decat in alte state estice.
Randamentele aduse de cele mai lichide zece actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in ianuarie 2006 au fost, in medie, de 23%, in principal ca urmare a majorarilor de pret pentru actiunile bancilor, ale societatilor petroliere si ale celor din industria medicamentelor. Unul dintre motivele de crestere este efectul primei luni de tranzactionare din 2006, ca urmare a reintrarii pe piata a unor investitori mari care si-au marcat profitul la sfarsitul anului trecut. Evolutia din decembrie 2005, cand indicele BET s-a diminuat cu aproape 3%, intareste ideea vanzarilor masive din ultima luna a anului trecut. Iar intrarile noi de fonduri din ianuarie au fost simtite si prin majorarea semnificativa a valorilor tranzactiilor. Daca in 2005 valoarea medie zilnica tranzactionata se ridica la 8,7 milioane euro, in acest an a ajuns la 16,8 milioane euro, adica de doua ori mai mare.

Vecinii, la un pas in spate

Desi in luna ianuarie indicii tuturor burselor din Europa Centrala si de Est au inregistrat cresteri, randamentele aduse de BVB au fost cu mult mai mari. Cresterea urmatoare dupa BVB a revenit bursei din Budapesta, unde indicele BUX s-a apreciat cu 5,67%, si celei din Polonia, unde indi-cele celor mai lichide 20 de companii listate a crescut cu 5,65%. Pana si bursa din Sofia a inregistrat o crestere importanta in prima luna a anului, de aproape 5%, dupa ce in decembrie 2005 s-a redus cu 0,5%. O evolutie constanta se poate spune insa ca au avut bursa poloneza si cea ceha, luand in considerare faptul ca si in luna decembrie 2005 indicele WIG20 s-a majorat cu 5,2%, iar PX50 cu 5%, ceea ce nu se poate spune despre alte burse estice.

Volatilitate ridicata

Dar randamentele mai mari de la BVB comparativ cu ale altor burse precum cea maghiara, poloneza sau ceha ar trebui sa ne bucure numai in conditiile in care valorile tranzactiilor sunt similare. Insa lucrurile nu stau chiar foarte bine la acest capitol. Daca la bursa din Praga valoarea tranzactiilor in-cheiate in ianuarie s-a ridicat la 2,75 miliarde euro, la Varsovia la 7,8 miliarde euro si Budapesta - la 1,7 miliarde euro, la Bucuresti a fost de numai 386 milioane euro.

O alta comparatie ce releva faptul ca BVB mai are de crescut pana la concurenta cu marile burse est-europene este nivelul capitalizarii de la sfarsitul lunii ianuarie. Astfel, daca valoarea actiunilor listate la BVB a fost de 19,2 miliarde euro, la Praga a ajuns la 33,9 miliarde euro, iar la Varsovia la 109,8 miliarde euro. Si volatilitatea ridicata de la BVB este de natura sa arate ca bursa romaneasca mai are de lucru la capitolul dezvoltare.

Actiuni atractive indiferent de tara

Daca ritmurile de crestere ale burselor din regiunea est-europeana difera, domeniile de interes pentru investitori s-au mentinut totusi aceleasi. Spre exemplu, la bursa din Praga cele mai tranzactionate au fost, ca si la Bucuresti, actiunile emise de banci, de societati petroliere si de medicamente. Valoarea tranzactiilor incheiate la Praga cu titlurile bancare a reprezentat, in ianuarie, 27,6% din total, actiunile petroliere au adus 33,7% din valoarea tranzactiilor, iar cele emise de societati din sectorul medicamentelor - aproape 19%. Prin comparatie, la BVB bancile si institutiile financiare au cumulat o pondere de 66% din totalul tranzactiilor din ianuarie, societatile petroliere 23%, iar cele din medicamente 3%.

Interesul investitorilor pentru sectoarele bancar si petrolier s-a observat si la bursa din Polonia, unde preturile actiunilor financiar-bancare s-au majorat cu 5%, iar ale celor petroliere - cu 3,2%.

Actiunile de la Varsovia, cele mai ieftine

Una dintre explicatiile pentru care bursa din Varsovia a urmat un trend ascendent, chiar in ciuda evolutiilor contrare din regiune, este nivelul redus al indicatorilor PER (pret/ profit net unitar) si P/BV (pret/valoare contabila), care indica actiuni mai ieftine. La sfarsitul lunii ianuarie, dupa o crestere medie de peste 10% in ultimele doua luni, indicele PER al bursei poloneze era de 15,1, mult mai redus decat cel al bursei din Praga sau din Bucuresti (de aproximativ 26). Faptul ca actiunile tranzactionate la bursa poloneza sunt mai atractive decat cele de la alte burse din regiune reiese si din comparatia indicatorilor P/BV, care la Varsovia erau de 2,2, iar la Bucuresti si Praga, de aproape 3.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri