BNR a imprumutat 6 banci cu 1,506 MLD. lei pentru o saptamana

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat sase banci cu 1,506 miliarde lei, pentru o saptamana, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 6,25% pe an, dupa ce randamentele pe piata monetara au urcat peste dobanda cheie din cauza lichiditatii reduse a unor banci, conform Mediafax.

Imprumuturile au scadenta vineri, 2 septembrie.

"Cel mai probabil unele banci au ridicat dobanzile pentru a acoperi golul de lichiditate rezultat dupa ce unele companii au retras mai multi bani din depozite pentru plati mai mari la Buget. BNR a facut aceasta licitatie pentru a nu forta bancile respective sa duca ratele si mai sus pe piata in incercarea lor de a atrage depozite. Intr-un fel, BNR a plafonat dobanzile prin aceasta licitatie", a comentat un dealer.

Randamentele afisate vineri dimineata de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au avansat la 5,82% - 6,32%, dupa ce joi au fost de 4,68% - 5,18%. Totodata, au crescut si dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, la 5,77% - 6,27%, de la 4,91% - 5,41%.

Scaderea disponibilului de lichiditate de pe piata de saptamana trecuta a determinat banca centrala si injecteze 5,489 miliarde lei in doua zile consecutive prin operatiuni repo. Atunci, bancile incepusera sa ridice dobanzile intrucat nu isi facusera rezervele minime obligatorii impuse de BNR si deja se apropia finalul perioadei in care trebuiau sa se conformeze cu cerintele bancii centrale.

In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri