Imprumuturile au scadenta vineri, 2 septembrie.

"Cel mai probabil unele banci au ridicat dobanzile pentru a acoperi golul de lichiditate rezultat dupa ce unele companii au retras mai multi bani din depozite pentru plati mai mari la Buget. BNR a facut aceasta licitatie pentru a nu forta bancile respective sa duca ratele si mai sus pe piata in incercarea lor de a atrage depozite. Intr-un fel, BNR a plafonat dobanzile prin aceasta licitatie", a comentat un dealer.

Randamentele afisate vineri dimineata de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au avansat la 5,82% - 6,32%, dupa ce joi au fost de 4,68% - 5,18%. Totodata, au crescut si dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, la 5,77% - 6,27%, de la 4,91% - 5,41%.

Citeste si:

Scaderea disponibilului de lichiditate de pe piata de saptamana trecuta a determinat banca centrala si injecteze 5,489 miliarde lei in doua zile consecutive prin operatiuni repo. Atunci, bancile incepusera sa ridice dobanzile intrucat nu isi facusera rezervele minime obligatorii impuse de BNR si deja se apropia finalul perioadei in care trebuiau sa se conformeze cu cerintele bancii centrale.

In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.