BNR a imprumutat luni doua banci cu 336,8 milioane lei, pentru o saptamana, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 6,25% pe an, dupa ce vineri a creditat sase banci cu 1,506 miliarde lei, in incercarea de a limita cresterea dobanzilor pe piata monetara.

Unele banci s-au confruntat de vineri cu retrageri din depozite de catre clienti, ceea ce a dus la o scadere a lichiditatilor disponibile, informeaza Mediafax.

Astfel, bancile respective au fost nevoite sa creasca dobanzile la depozite peste dobanda cheie a BNR, pentru atragerea de depozite. Dupa licitatia repo de vineri randamentele practicate pe piata monetara au scazut sub dobanda de politica monetara, insa luni au revenit usor peste acest nivel.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa organizeze luni o noua licitatie repo, prin care ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

"Suma acordata luni fiind mica in comparatie cu cea de vineri, probabil unele banci nu au participat vineri la repo si au mers azi (luni - n.r.)", a afirmat un dealer.

Randamentele afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut nesemnificativ, la 5,85% - 6,35%, dupa ce vineri au fost de 5,82% - 6,32%. Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt de 5,78% - 6,28%, apropiate de cele de vineri.

Scaderea disponibilului de lichiditate de pe piata din urma cu doua saptamani a determinat banca centrala si injecteze atunci 5,489 miliarde lei in doua zile consecutive prin operatiuni repo. Atunci, bancile incepusera sa ridice dobanzile intrucat nu isi facusera rezervele minime obligatorii impuse de BNR si se apropia finalul perioadei in care trebuiau sa se conformeze cu cerintele bancii centrale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus| Ce spun băncile despre amânarea ratelor cu 9 luni
Setari Cookie-uri