TPA Horwath Romania estima o majorare cu 14% a cifrei de afaceri pentru intreg anul 2011, insa datele din prima jumatate a anului indica o crestere si mai mare. „In primele sase luni din acest an am inregistrat o crestere a afacerilor de aproximativ 20-25%, pe fondul unor cresteri in toate departamentele si rezultate peste medie in departamentul de taxe”, a declarat Jan Glas (foto), managing partner al subsidiarei TPA Horwath de pe plan local.

Compania specializata in consultanta fiscala si taxe estima in prima parte a anului o cifra de afaceri de aproximativ 3,3 milioane de euro pentru 2011, in crestere cu 14% lata de 2010, cand TPA Horwath Romania a realizat afaceri de 2,9 milioane de euro. Subsidiara de pe plan local si-a inceput activitatea in 1998 si are in prezent in portofoliu peste 300 de clienti.

„Suntem optimisti si incantati de cum au evoluat primele sase luni din acest an chiar daca suntem constienti ca Romania nu a revenit la nivelul de acum 3-4 ani in ceea ce priveste tranzactiile si investitiile straine. Totusi, observam ca majoritatea clientilor se descurca mai bine”, afirma Jan Glas.

El subliniaza ca, din punct de vedere fiscal, investitorii cauta stabilitate, nefiind atrasi de tarile in care nivelul taxelor se schimba peste noapte. Seful TPA Horwath Romania considera ca nivelul contributiilor sociale este ridicat pe plan local, dar admite ca Guvernul nu are spatiu fiscal pentru a le reduce in actualul context macroeconomic.

„Trebuie sa fim realisti! Romania sta rau la nivelul contributiilor sociale, care sunt mari, dar nu avem loc sa le scadem”, considera Glas, care spera ca pe viitor, atunci cand o sa existe spatiu pentru o relaxare fiscala, sa se aleaga reducerea contributiilor sociale si nu scaderea cotei TVA.

Citeste si:

Guvernul a decis recent sa amane reducerea contributiilor sociale pentru angajatori pana la "momentul optim", deoarece in situatia economica actuala nu isi permite sa adopte o asemenea masura. Specialistii in fiscalitate se asteptau la o astfel de decizie, ei fiind cei care au spus chiar de la inceput ca nu exista spatiul fiscal pentru o reducere a CAS.

Discutii tot mai dese se poarta in mediul politic si pe tema reducerii cotei TVA, mai ales in contextul in care anul viitor este unul electoral.

„O modificare a cotei TVA are impact pe termen scurt, in timp ce o modificare la nivelul contributiilor sociale se simte in economie pe termen lung, in special prin noi locuri de munca”, explica seful TPA Horwath Romania.

TPA Horwath are sediul central la Viena si se afla in top 10 organizatii de consultanta in taxe si audit financiar din lume.